Az EP feltételeket szabott a briteknek a kilépéshez

Csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hagyhatja majd jóvá az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezséget, és ezek egyike, hogy London addig nem kezd kereskedelmi tárgyalásokba harmadik országokkal, amíg le nem zárult a kiválási folyamat - figyelmeztetett szerdán Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója.
Domokos Erika, 2017. március 29. szerda, 19:47
Fotó: MTI/EPA

Sajtótájékoztatóján a képviselő ismertette az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciója által beterjesztett határozattervezet, amely tartalmazza azokat a feltételeket, amelynek majd meg kell felelnie a lehetséges egyezménynek ahhoz, hogy elfogadhassa az uniós parlament. Az EP jövő szerdai plenáris ülésén szavaz a tervezet elfogadásáról - írja az MTI.

A dokumentumban hangsúlyozzák, elsődleges fontosságú, hogy garantálják a jogait a szigetországban élő uniós állampolgároknak, illetve a briteknek az EU huszonhét országában.

El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő polgáraikat - szögezte le Verhofstadt.

A frakciók "tisztességes és konstruktív" tárgyalásokat várnak el minden fél részéről, amelybe azt is beleértik, hogy a brit kormány ne tárgyaljon külön az EU-ban maradó tagállamokkal egy jövőbeli kereskedelmi megállapodásról.

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból kilépve is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, amelyeket körülbelül 60 milliárd euróra becsült korábban az Európai Bizottság.

Az EP liberális frakcióját vezető képviselő végezetül elmondta, azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a szigetország része maradna az egységes belső piacnak (ahol szabad az áruk, a tőke, a munkaerő és szolgáltatások mozgása) vagy legalább a vámuniónak.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a közös sajtóértekezleten kijelentette: bár elvileg még visszafordítható a brit uniós tagság megszűnésének folyamata, ehhez az Egyesült Királyság mellett a többi huszonhét tagország jóváhagyására is szükség lenne.

"Még ha az Egyesült Királyság úgy is döntene, hogy változtat az álláspontján, egyedül ezt akkor sem tehetné meg" - hangsúlyozta a parlament elnöke. "A tagállamok mindegyikének döntenie kellene róla, hogy ez lehetséges-e" - tette hozzá.
"Noha tiszteletben tartjuk a britek döntését, nem jó nap ez Európa számára" - fogalmazott Tajani az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája ülését követően.

Emellett hangsúlyozta, London számára még a legjobb forgatókönyv esetén sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az EU-tagságnak voltak, a biztonságpolitikai és a hírszerzési együttműködést viszont akkor is folytatniuk kell a feleknek, ha végül nem vezetnek eredményre a tárgyalások.

A brit kormány szerdán megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. A cikkely kétévi időkeretet határoz meg a kilépés feltételeiről szóló egyeztetésekre. A tárgyalássorozat meghosszabbítható, de ehhez a bennmaradó "huszonhetek" egyhangú beleegyezése is szükséges lenne - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.03.29 22:57

Lám, lám! Ilyen egy hamisítatlan, igazi ejrópai liberális, toleráns, elfogadó.

Ám az is igaz, hogy Verhofstadt liberális voltát csak az mutatja, hogy bőszen védi a fartúrók jogait. Egyebekben despota, igazi önkényúr, ollan hamisítatlan ejrópai liberális, mindent tönkretesz, amihez hozzáfér. (a belgáknál pl. az ő uralkodása óta nincs béke)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.03.29 21:54

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: Valóban jó kérdés hogy mi van akkor ha Anglia önhatalmúlag nem tekinti magát az EU tagjának és úgy is viselkedik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.03.29 20:16

"feltételeket szabott", "teljesítenie kell"...

Nocsak, Brüsszel kisstílű bohócai már legalábbis Sztálinnak képzelik magukat... És mi lesz ha mindezekre válaszul Britannia beint egy nagyot, és elküldi az összes brüsszeli bohócot a búsba? Küldik a tankokat? Angliának önmagában erősebb hadserege van, mint az egész bohóc-EU-nak, Trump támogatásáról nem is beszélve...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html