A mandátumot tartalmazó állásfoglalást, amelyet a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a zöld és a baloldali képviselőcsoportok vezetői készítettek elő, az EP 506 szavazattal, 161 ellenszavazattal, 23 tartózkodás mellett fogadta el Ezzel azt deklarálta, hogy ne legyen hiány - áll a közleményben.

Az EP állásfoglalásában a kifizetések terén jelentkező hiány problmájára hívták fel a figyelmet, amelynek következtében számlák maradnak rendezetlenül és uniós programok állhatnak le. A tavalyi hiány miatt ugyanis több program, például az Erasmus, a kutatási keretprogram és a szociális alap is már az év korai szakaszában kifutott a pénzből.

Az EP ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az 2012-es kifizetetlen számlák ügyét a többéves keretköltségvetésről szóló tárgyalások lezárása előtt megoldják, ahogy arról már a tavalyi költségvetési tárgyalások során megállapodtak. Az EP emellett az Európai Tanács kötelezettségvállalását várja a 2013-ban esedékes számlák 2013-ban történő kiegyenlítésére. Az EU így kerülheti el azt, hogy az új költségvetési periódus rögtön hiánnyal induljon - érvel az Európai Parlament. Az EU költségvetése a jogszabályok értelmében ugyanis nem lehet deficites.

A rendezetlen számlák az elmúlt pár év során azért halmozódtak fel, mert a tagállamok nem biztosítottak elég forrást a folyamatosan beérkező és a korábbról megmaradt számlák kiegyenlítésére. Ennek az lett az eredménye, hogy a kifizetetlen számlákat az EU évről évre görgette maga előtt. Mivel az éves költségvetésben nincs pénz a korábbról megmaradt számlák kifizetésére, a tartozás minden évben egyre nagyobb lett.

A legnagyobb baj a regionális támogatásokkal van

Az EP szerint a kohéziós politika, vagyis a regionális támogatások jelentik a legtöbb problémát: 2012-ben összesen 16,2 milliárd eurót nem fizetett ki az Unió, miközben a tagállamoktól összesen 50,6 milliárdnyi számla érkezett. Ha ezeket most kiegyenlíti az EU, akkor 2013-ra csupán 28,9 milliárd euró marad. Elkerülhetetlen tehát, hogy jövőre ismét tartozással induljon az év, és amennyiben nem sikerül megoldani a problémát, a 2014-es uniós programok azonnal veszélybe kerülnek. 2012 végére a ki nem fizetett számlák összege minden eddiginél magasabb szintet: 217,3 milliárd eurót ért el, idén pedig nagy valószínűséggel még tovább emelkedik a tartozás.

Az EP közleményéből kiderül, hogy a képviselők nem értenek egyet az Európai Tanács által megoldásként általában alkalmazott "horizontális költségcsökkentéssel": véleményük szerint ez a gyakorlat - amelynek során az éves költségvetés minden egyes fejezetéből lecsippentenek - a legfőbb oka a folyamatos költségvetési hiánynak.

Felszólítják az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb március végéig nyújtsa be költségvetés-módosítási tervezetét annak érdekében, hogy a jövő évi büdzséről szóló tárgyalások tiszta lappal, előregörgetett tartozás nélkül indulhassanak. Az EP emellett azt is szeretné, hogy év végi számlapánik elkerülése céljából a bizottság havonta számoljon be a Parlamentnek és a Tanácsnak a nagy alapokból történő kifizetésekről, országonként felsorolva az összegeket.

Saját forrásokból kell gazdálkodni

A EP közleményéből kiderül, hogy az állásfoglalás határozott tárgyalási mandátumot ad a parlament tárgyalói számára annak elérésére, hogy a keretköltségvetés a rendelkezésre álló források optimális felhasználásához kellően rugalmas legyen. Az EP emellett ahhoz is ragaszkodik, hogy a periódus felénél felülvizsgálja a kiadásokat, így garantálva, hogy a 2014-ben újonnan megválasztott parlament és a felálló bizottság hozzászólhat majd az elődeiktől örökölt költségvetéshez.

Az Európai Parlament ezúttal is nyomatékosítja az EU többéves pénzügyi keretének saját forrásokból történő finanszírozásának fontosságátz, és azt kérte, hogy az EU összes kiadása kerüljön be a költségvetésbe.

A következő lépések

Az informális tárgyalások eredményeképpen megszülető keretköltségvetésről szóló rendelet életbe lépéséhez az Európai Parlament egyetértése szükséges. Emellett a parlamentnek, a tanácsnak és az Európai Bizottságnak egy intézményközi megállapodást is meg kell kötniük a költségvetés alkalmazása terén folytatott együttműködésükről.

Az EP ezzel párhuzamosan a különböző EU programok jogi alapjairól is tárgyal, amelyekről a parlament és a tanács együttdöntési eljárás keretében dönt. Ha 2014 elejéig nincs megállapodás, akkor az inflációval kiigazított 2013-as költségvetés határozza meg a kiadásokat.