Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics elemzői kedden ismertetett átfogó tanulmányukban több forgatókönyvet vázoltak fel - ismerteti az MTI. Az általuk legsúlyosabbnak, de egyben legvalószínűtlenebbnek tartott eseménysor alapján vagy az Egyesült Államok mér megelőző csapást Észak-Koreára, ám ezzel sem tudja rögtön cselekvésképtelenné tenni a phenjani rezsimet, amely visszavág, vagy Észak-Korea indít első csapást, amelyet az Egyesült Államok és Dél-Korea megtorol. (Olajembargóval nem lehet megfogni Észak-Koreát - erről itt olvashat.)

Ennek a forgatókönyvnek nem egészen 1 százalékos esélyt adnak az elemzők, de ha mégis ez következik be, az súlyos pusztítást okozna emberéletben és termelési infrastruktúrában egyaránt.

E forgatókönyv a világgazdaság éves növekedési ütemét 2018-ban és 2019-ben is 0,4 százalékponttal visszavetné a katonai konfliktus nélküli alapeseti forgatókönyvben valószínűsített ütemhez képest.

Az Oxford Economics elemzésében arra a két évre - a Koreai-félszigeten kitörő háború nélkül - 3 százalék körüli, illetve ezt valamivel meghaladó globális növekedési ütemeket jósol. Koreai fegyveres konfliktus esetén azonban a ház modellszámításai szerint a világgazdaság 2018-ban és 2019-ben átlagosan legfeljebb 2,6 százalék körüli növekedést érhetne el, akkor is, ha a háború rövid ideig tart és térben korlátozott kiterjedésű lenne.

Hasonló következtetésre jutottak legutóbbi helyzetértékeléseikben más londoni elemzőcégek is.

A Moody's Investors Service elemzésében azt valószínűsítette, hogy még egy viszonylag rövid, térben korlátozott katonai konfliktus is súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságnak, tekintettel arra, hogy a reálgazdasági aktivitás fő erőcentrumai az észak-koreai határ közvetlen közelében összpontosulnak.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a dél-koreai főváros, Szöul és tágabb környezete - amely szinte az észak-koreai határon fekszik - a dél-koreai hazai össztermék (GDP) 52 százalékát termeli meg, és a dél-korai lakosságnak csaknem a fele ebben a térségben él.

A fizikai termelési infrastruktúrában okozott potenciális károk mellett valószínűleg tőkekivonást is eredményezne, ha a jelenlegi válság katonai konfliktussá fajulna, bár a tartalékok nagyon nagyok: a ház adatai szerint az augusztusi állapot alapján Dél-Korea hivatalos bruttó devizatartaléka 375 milliárd dollár.

A Moody's másik forgatókönyve az elhúzódó, térben is kiterjedtebb koreai háború. Az elemzés szerint ez nagy valószínűséggel már hosszú távú és súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaság versenyképességében, mivel számos termelővállalat úgy dönthetne, hogy kivonul az országból, és ez lehetetlenné tenné a gyors gazdasági kilábalást.

A dél-koreai befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak megugranának, és a konfliktus lezárása után is magas szinten maradnának, gyengítve a dél-koreai államadósság-helyzet fenntarthatóságát. E forgatókönyv esetére a hitelminősítő kilátásba helyezte, hogy egyszerre több fokozattal is leminősítheti Dél-Korea jelenlegi elsőrendű, stabil kilátású "Aa2" államadós-besorolását.

A szuverén dél-koreai adósosztályzat a Moody's módszertana alapján mindössze két fokozattal marad el a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolástól. Észak-Koreára a hitelminősítő nem tart érvényben államadós-osztályzatot - írta az MTI.