A tervek szerint az Észtország és Oroszország közötti határ egyharmadát zárják le, ez 106-108 kilométeres szakaszt jelent. A kerítés az ország délkeleti határának biztosítását szolgálja, attól északabbra a határvonal többnyire vízfelületen húzódik.

Az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a határok nélküli schengeni övezetet.

A Barents Observer című hírportál múlt heti jelentése szerint a norvég rendőrség már lépéseket fontolgat annak érdekében, hogy gátat vessen az illegális határátlépéseknek az Oroszországgal közös, többé-kevésbé szárazföldi határán. A Norvégia és Oroszország közötti egyetlen határátkelőnél idén eddig 131 menekültet regisztráltak.

Az illegális migránsok többsége szíriai származású - derült ki a norvég határőrség közleményéből. Közülük sokan stopposként - gyanútlan turistákhoz csatlakozva - kelnek át a határon - mondta egy rendőrségi szóvivő.

A schengeni övezet országai közül Finnországnak van a leghosszabb - mintegy 1500 kilométeres - közös határa Oroszországgal. Ennek a határszakasznak a biztosítása még a szovjet időkből maradt fenn, és Finnország idáig nem jelezte, hogy nőtt volna az illegális határátlépések száma.