Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Haladéktalanul hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, és mihamarabb hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a civil lakosság veszélyeztetésével járó harcok beszüntetésére felszólító szerdai ideiglenes határozatát - kérte a főtitkár felszólító levelében az MTI szerint.

A határozat szövege szerint mindkét országnak tartózkodnia kell minden olyan intézkedés meghozatalától, különösen a katonai fellépésektől, amely az egyezmény vonatkozó cikke szerint a polgári lakosság jogainak megsértését, illetve életük vagy egészségük veszélyeztetését vonhatja maga után.

Az Európa Tanács támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes munkacsoportjának az örmény-azeri konfliktus megoldását célzó törekvéseit - tette hozzá a főtitkár.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

A mostani konfliktust ebben a cikkben mutattuk be részletesen:

 

Mindenki békét akar, de nagy háború lehet a régi gyűlölködésből

Nem a szokásos kétnapos csetepaté robbant ki Örményország és Azerbajdzsán között szeptember utolsó hétvégéjén az Azerbajdzsánban lévő, ám örmény irányítás alatt álló Nagorno-Karabakh (Hegyi-Karabah Köztársaság) enklávé terület körül - állítják szakértők, ami azt jelenti, hogy a konfliktus több szereplős nemzetközi összecsapássá szélesedhet.