Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beindította a riadójelzést Brüsszelben Sajid Javid brit pénzügyminiszter interjúja, amely szerint a londoni kormány határozottan el akar térni az Európai Unió gazdasági szabályozásától a brexit után - írja a Financial Times (FT). A pénzügyér szintén a Financial Timersnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy a szigetország nem lesz szabályátvevő állam, mert nem lesz része az európai egységes piacnak és az EU vámuniójának. Lesz olyan vállalat, amelynek ez kedvező lesz, és lesz olyan, amelyiknek nem. Jobb ha a cégek tudomásul veszik, hogy volt egy népszavazás 2016-ban, amelyen a szavazók többsége a függetlenség mellett döntött, s amihez így alkalmazkodniuk kell.

Európai diplomaták és kereskedelmi szakértők a nyilatkozat értelmezésével töltötték az elmúlt napokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hamarosan kezdődő brit-EU kereskedelmi tárgyalásokon a legrosszabbra kell felkészülni. Nevezetesen arra, hogy 2020. december 31-én oly módon történik meg a tényleges szakítás a felek között, hogy az gazdasági károkat fog okozni mindkét oldalon. Ha ez mégsem így lenne, az tiszta haszon. A képlet ugyanis egyszerű: ha a brit fél el akar térni azoktól a szabályoktól, amelyek alapján az EU-val kereskedik, akkor vissza fog esni a kereskedelem - foglalta össze a helyzetet egy uniós diplomata az FT-nek nyilatkozva.

Felhorkanás

Javid interjúja a brit üzleti körökben is komoly aggodalmakat váltottak ki. Az autóipar szakmai szervezete például arra figyelmeztette a pénzügyminisztert, hogy ha az Egyesült Királyság élesen szakít az EU szabályaival, akkor az több milliárd font kárt okozna az ágazatnak és ártana a brit feldolgozóiparnak egészének, továbbá a fogyasztóknak is. A Unite, a szigetország legnagyobb szakszervezeti szövetsége úgy véli, hogy ha a kormány elutasítja az EU kereskedési szabályainak betartását, az végromlást hozna a brit autó-, légi-, élelmiszer- és italgyártó iparra. Szakértők szerint első következményként 2021. január 1-jétől megugranák a szigetországban az élelmiszerárak.

A pénzügyminiszter nyilatkozata - amennyiben a kormány álláspontját tükrözi - elmozdulás lenne Boris Johnson előző kormánya és az EU között tavaly októberben megkötött megállapodástól. Abban ugyanis az szerepel, hogy a felek igyekeznek fenntartani gazdasági kapcsolataik magas szintjét, azaz be kívánják tartani az állami támogatásokra, a versenyre, a szociális ellátásokra, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre, a klímaváltozás megelőzésére és az adózásra vonatkozó standardokat.

Nem fog menni

Egy uniós tisztviselő szerint az a fajta megállapodás, amelyről Javid beszél lehetséges, de ahhoz, hogy simán folytatódjon a gazdasági együttműködés, minél egységesebb szabályokra lenne szükség. Az EU világossá tette, hogy az egységes piac standardjait tartja irányadónak, mert ezek alapján tud súrlódásmentesen kereskedni más országokkal. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben Londonban azt mondta, miután tárgyalt Johnsonnal, hogy az EU vám- és kvótamentes kereskedelmet ajánl, amelynek feltétele a uniós alapszabályok betartása.

Ha a brit kormány szívózik, az hatással lehet az Egyesült Királyságnak kritikusan fontos pénzügyi szolgáltatásokra is. Ezekkel kapcsolatban az EU saját, független megfelelőségi szabályait fogja alkalmazni, nem fog belemenni abba, hogy az Egyesült Királyság kedvéért átírja a 27 tagállam közös szabványait - hangsúlyozta az FT-nek egy uniós tisztviselő. A rendszer úgy működik, hogy az unió dönt arról, elfogadja-e egy tőle független állam pénzügyi szabályozását és ellenőrzését a sajátjával összhangban lévőnek vagy sem.