Az EU beindította rafinált tervét - egy pofonnal kezdik

Az EU kesztyűt dobott a brit kormány arcába azért, hogy rábírja a brexittel kapcsolatos álláspontja felülvizsgálatára. Szakértők szerint van esély e próbálkozás sikerének, legalábbis a brit parlamentben az EU-párti képviselők párthovatartozásuktól függetlenül hasonló terven dolgoznak.
Komócsin Sándor, 2018. március 7. szerda, 19:37
Fotó: Pixabay

Az Európai Unió új irányelvei az Egyesült Királyság és az EU válásának és jövőbeni kapcsolatának feltételivel kapcsolatban arra utalnak, hogy Brüsszel rá akarja venni Theres May miniszterelnök kormányát álláspontja megváltoztatására a brexit ügyében - értékelte a hatoldalas dokumentum tartalmát (lásd keretes írásunkat) a Bloomberg. A cél az lenne, hogy Nagy-Britannia közelebbi viszonyban maradjon az unióval, mint amilyet London jelenleg tervez.

Az uniós álláspont tervezetét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ismertette, azt még jóvá kell hagynia a 27 tagállam vezetőjének. Tusk a Bloomberg interpretációjában a következőt mondta:

  • Mivel a May-kormány köti magát ahhoz, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell lépnie az egységes európai piacról és az vámunióból, ezért az EU nem tud olyan nagyvonalú, különleges kapcsolatot kínáló kereskedelmi megállapodást ajánlani, amilyet London szeretne.
  • Ugyanakkor - folytatódik a dokumentum - az unió kész jobb feltételeket kínáló viszonyt kialakítani a szigetországgal, ha annak megváltozna az álláspontja ebben a két kritikus kérdésben.

Jobb lenne

Mivel az ellenzéki Munkáspárt és a kormányzó konzervatívok EU-párti képviselői szemben állnak a kormány álláspontjával, az EU burkolt javaslata arra ösztönözheti őket, hogy megpróbálják rábírni a miniszterelnököt az irányváltásra.

Sok uniós tisztviselő meggyőződése, hogy ha az Egyesült Királyság legalább a vámunióban bent maradna, az mindkét félnek hasznára válna, ráadásul egy csapásra megoldaná az ír-észak-ír határ kérdését, mert ez esetben ez ugyanolyan láthatatlan maradhatna, amilyen most.

Az uniós javaslattervezet világosan céloz erre azzal a megjegyzésével, miszerint ha a szigetország kívül kerül az egységes piacon és a vámunión, annak negatív gazdasági következményei lesznek. Ez pont az ellenkezője annak a sima együttműködésnek, amelyet Theresa May szeretne.

Összejöhet

A Bloomberg határozott jeleit látja annak, hogy az EU stratégiája beválhat. A brexitet ellenző parlamenti képviselők keresik a lehetőségét annak, hogy irányváltásra bírják a kormányt.

Első lépésként megpróbálnák kitolni a brit kilépés hivatalos határidejét a jelenlegi 2019. márciusi időpontról. Ez lehetővé tenné, hogy ha a társadalom véleménye megváltozna a brexitről, akkor még legyen ideje érvényt szerezni az akaratának. Más szóval legyen idő a kilépési folyamat megszakítására.

Elkerülhetetlen a zavar
Elkerülhetetlenül zavar fog keletkezni a kereskedelemben az EU és az Egyesült Királyság között, amennyiben a szigetország valóban elhagyja az egységes európai piacot és a vámuniót - idézte Donald Tuskot az MTI. Az uniós tárgyalási irányelvek szerint az EU a lehető legszorosabb viszonyt szeretné kialakítani a jövőben az Egyesült Királysággal, ugyanakkor a brit kormány álláspontja korlátozza a jövőbeli kapcsolatok mélységét.

A dokumentum szerint a brit kiválást követően is szoros együttműködésre van szükség a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc, a kül- és biztonságpolitika, illetve a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén. Emellett fontos, hogy elkerüljék a zavarokat a légi közlekedésben. Az uniós tervezet szerint a jelenlegi álláspontok alapján egy szabadkereskedelmi egyezményt köthetnek a felek, amely kiterjedne az áruk teljes körére nulla százalékos vámmal, és bizonyos mértékben a szolgáltatásokra is. A brit félnek különösen fontos pénzügyi szolgáltatásokról nem szól a dokumentum.

Tusk hangsúlyozta, hogy nem lehet olyan szintű hozzáférést biztosítani a belső piachoz Nagy-Britanniának, mint amilyeneket Norvégia kapott, ha az Egyesült Királyság pusztán olyan kötelezettségeket vállal, mint Kanada, amellyel szabadkereskedelmi egyezményt kötött az EU.

Elkésett beszéd

May régen várt beszéde néhány napja dicséretesen őszinte volt, a kormányfő meggyőzően érvelt. Csak egy icipici gond akadt a mondanivalóval: másfél évvel korábban, a 2016. június végi népszavazás idején kellett volna elhangzania - értékelték a napokban a beszédet a Bloomberg szerkesztői.

Fájóan állapítják meg, hogy a miniszterelnök mondanivalója semmit sem változtatott azon, ami előtt a britek állnak. Továbbra is két lehetőség közül választhatnak: visszafordulnak arról az útról, amelyen elindultak a válás felé, vagy továbbmennek, vállalva ennek minden következményét.

Jól megmondta

Maynek igazgat adnak a Bloomberg szerkesztői abban, hogy végre figyelmeztetett az egységes európai piac és a vámunió elhagyásának következményeire - ennek ellenére továbbra is kitart amellett, hogy országának meg kell tennie ezt a két nagy lépést.

A miniszterelnöknek igaza volt abban, hogy kifogásolta az EU érvét, miszerint nem lehet kimazsolázni az uniós rendszerből azt, ami egyeseknek tetszik, míg a nem tetsző elemeket hátrahagyják. Minden kereskedelmi megállapodás a felek egyedi igényein alapul, így az EU elvárása, hogy az Egyesült Királyság fogadjon el valamilyen kész, a polcról levett szerződést, nem teljesíthető.

Rossz és rosszabb

A kemény brexit, amit May el akar kerülni, ám pártja, a konzervatívok jelentős része támogat, a lehető legrosszabb forgatókönyv - emlékeztetnek a Bloomberg szerkeszői. Majdnem ilyen rossz, ha végeláthatatlan egyezkedés kezdődik, ami elhúzódó bizonytalanságot okozna a gazdasági szereplők legnagyobb bánatára.

A puha brexit alternatíváival, köztük a vámunió (némileg módosított) fenntartásával - amit immáron az ellenzéki Munkáspárt ajánl - az a gond, hogy biztosan rosszabb lehetőségek, mint az uniós tagság fenntartása.

Paralízis

A Konzervatív Párt élesen szétvált kemény- és puhabrexit-pártiakra. A Munkáspárt hasonlóan megosztott. A szerkesztőségi cikk elején említett alternatívák, amelyek közül nem tudnak választani, a kormányozhatatlanság, egy alkotmányos válság, a lebénulás szélére hajtja az országot.

Az egyetlen kiút az lehet, ha az EU-párti parlamenti képviselők, akik többségben vannak, felülemelkedve párt-hovatartozásukon összefognak, és kiíratnak egy második népszavazást, ami útját állhatja a brexitnek - vélik a Bloomberg szerkesztői.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2018.03.08 10:27

Beindított a "rafinált terv" az EU, mi!?
Nagyon úgy néz ki hogy az EUs tárgyalók elvarázsolják magukat a zsenialitásuktól.
Műtét sikerült de a beteg meghalt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2018.03.08 10:21

Arról már nem is beszélve hogy az EU szinte mindenkivel "hadban" áll. Minden szomszédjával problémája van. Ukrajna háborús góc. Jól beetette az EU őket azóta az ország káosz szétesett. Oroszországot szankcionálja. Izraelt bünteti. Észak Afrika egy káosz, Közel kelet szintén,Kínát korlátozni próbálja. USA-val most megyünk kereskedelmi háborúba.(jegyzem meg jogos az amerikaiak panasza az autók miatt. Te vehetsz BMW-t az usában de ők nem tudnak eladni "nagy amerikai" autókat).
Izland köszöni szépen nem kér az EU-ból. Balkániak alig várják hogy részesüljenek a pitéből (velükk biztos többen lennénk csak okosabbak nem)
Törökország ott szívatja az EU-t ahol akarja. Ők sem puszpajtás.
Ha a britek is berágnak akkor nem sok olyan hatalmasom marad aki érdekelt lesz egy stabil erős EU-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2018.03.08 10:12

Nagyon rossz stratégia elidegeníteni a Briteket! Ők is Európa a piacuk eu-s piac. Kapcsolatiak, hadseregük, pénzük népességük ha már nem erősítenek bennünket legalább ne gyengítsék a megmaradt EU-t.
Ha EU büntető ellenséges stratégiát folytat akkor a briteknek nemzeti érdekük az lesz hogy gyengítsék az EU-t politikailag hiszen ki akarna támogatni egy erős ellenséges hatalmat a szomszédjában.
Ha az az elgondolás a britek büntetésével kapcsolatban hogy elrettentsenek más országokat a kilépéstől akkor felmerül a kérdés hogy vajon az EU-ban maradásra bírni országokat előnyös e(demokratikus e) fenyegetéssel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.07 22:09

@zana: ja, már rég ideje volna leváltani a népet, ugye hülyegyerek?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.03.07 22:04

A javaslat kecsegtető, ám együtt jár az Európai Bíróság (mint tudjuk, nem független, nem tisztességes, igazi liberálbolsevik intézmény) fennhatóságának elfogadásával, ami a brexit párti ángílusokat a legjobban zavarta, szuverenitásukat jelentősen csökkentette, ami a kilépés igazi oka volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html