Borrell az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az Egyesült Államok által vázolt béketervről folytatott vitáján elmondott beszédében azt hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint, hogy amennyiben megvalósulna az Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok január végén előterjesztett, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására tett javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel. "Nehéz elképzelni, hogy az amerikai kezdeményezés miként ültethetné mindkét felet a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott.

Azt hangsúlyozta, hogy az egyre súlyosbodó helyzet - beleértve egyebek között a gyakori erőszakot, az illegális telepek építését a megszállt területeken - csökkentette az Európai Unió által támogatott kétállami megoldás lehetőségét.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel a palesztin-izraeli konfliktus rendezéséről szóló béketervét. Netanjahu stratégiai fontosságúnak nevezte Izrael szuverenitását Ciszjordániában és azt közölte, hogy az izraeli kormány elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.