BUX
37954

Az EU nem tud a Nabucco és a Déli Áramlat egyesítési tervéről

Az Európai Bizottságnak nincs tudomása olyan tervről, amelynek keretében egyesítenék a Nabucco és a Déli Áramlat nevű, tervezett gázvezetékeket - jelentette ki a testület egyik szóvivője hétfőn Brüsszelben.

MTI-Eco, 2011. január 10. hétfő, 15:37

Az Európai Unió számára továbbra is prioritás az úgynevezett déli energiafolyosó kiépítése, mert növeli a diverzifikációt, azaz az energiabeszerzési lehetőségek körét - tette hozzá Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján azért került szóba a téma, mert David Thorne, az Egyesült Államok római nagykövete egy lapinterjúban megemlítette a két projekt egyesítésének lehetőségét.

Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője hangoztatta, az EU fontosnak tartja, hogy közvetlen kijutással rendelkezzen a Kaszpi-tenger régiójára.

Ezt tekintetbe véve a bizottság minden olyan vezetéket üdvözöl, amely az energiabeszerzési lehetőségeket szélesíti.

A déli folyosó fő projektje Brüsszel szemében továbbra is a Nabucco - szögezte le a szóvivő. Hozzátette: Sok terv van az asztalon.

Emlékeztetett arra is, hogy Oettinger és José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök a napokban Azerbajdzsánba és Türkmenisztánba utazik, hogy előmozdítsák az úgynevezett déli energiafolyosó ügyét.

Nagyon fontos időszakról van szó, mert Baku a közeljövőben kíván határozni arról, melyik tervet támogatja - fűzte hozzá.

Barroso maga is beszélt erről az útról múlt heti sajtótájékoztatóján. Kijelentette: a bizottság azt szeretné, ha a Nabucco sikertörténet lenne.

Az unió energiaszállításának biztonságossá és szerteágazóbbá tétele stratégiai cél - fogalmazott akkor az elnök.

Az EU a február elején Brüsszelben tartandó (a soros magyar elnökség idején elsőként rendezendő) csúcstalálkozón kiemelt kérdésként foglalkozik az energiaágazat ügyével.