Az EU növeli az EBESZ ukrajnai megfigyelőmissziójának támogatását

Az Európai Unió pénteken úgy döntött, hogy további 18 millió eurót folyósít az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőmissziójának támogatására - jelentették be Brüsszelben.
Inforádió, 2015. június 19. péntek, 22:14
Fotó: Reuters

Ez jelentős arányú növekedés, amellyel 25 millió euróra bővül a misszió EU-támogatása.

Az EBESZ-misszió a béketeremtő célú, átfogó minszki megállapodáscsomag azon részének a tiszteletben tartását hivatott ellenőrizni, amely a kelet-ukrajnai harcok beszüntetését célozza. Az ellenőrök katonák ugyan, de fegyvertelenek, így a misszió civil jellegűnek minősül.

Ahhoz, hogy az ellenőrök hatékonyan elláthassák feladatukat, uniós források szerint két, egyelőre nem teljesülő feltételnek kellene eleget tenni. Az egyik gond, hogy az oroszbarát fegyveresek nem engedik oda az ellenőröket minden olyan helyre, ahová szükséges lenne eljutni a megbízható helyzetfelmérés érdekében. A másik, hogy az ellenőrök nem rendelkeznek megfelelő éjjellátó készülékekkel. Ez - mondta egy uniós diplomata - nagymértékben megnehezíti, hogy az EBESZ-ellenőrök figyelemmel kísérhessék azoknak a nagy kaliberű nehézfegyvereknek a feltételezett éjszakai mozgatását, amelyeket a minszki megállapodás értelmében már régen ki kellett volna vonni a tűzszüneti vonal mentén húzódó sávból.

A most megajánlott 18 millió euróból - pontosan ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében - részben műholdfelvételek elemzésének a költségeit fogják finanszírozni.

Az unió a pénzügyi segítségen túl eddig 24 páncélozott harcjárművet, valamint 40 nem páncélozott járművet bocsátott az EBESZ-megfigyelők rendelkezésére. Tárgyalások folynak további 43 páncélozott harcjármű átadásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

schnoller, 2015.06.21 10:14

Gazdasági válság ide vagy oda háborúra mindig lesz pénz! Köszönjük nektek! Az országokban folyamatos megszorítások, hogy utána 18 milliót lehessen költeni harckocsikra! Szégyen hol tartunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html