Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közleményében Federica Mogherini leszögezte: a voksolás fontos lehetőség lett volna a venezuelai állampolgárok számára, hogy demokratikus és szabad választásokon kifejezzék politikai akaratukat és ezáltal meghatározzák országuk jövőjét.

Kiemelte, komoly akadályokat gördítettek az ellenzéki pártok és vezetőik részvétele elé, kiegyensúlyozatlan volt a választási bizottság összetétele, igazságtalan feltételek uralkodtak, ráadásul számos szabálytalanságról érkezett bejelentés, például szavazatvásárlásokról.

Az Európai Unió ezért fontolóra fogja venni megfelelő intézkedések elfogadását - közölte Mogherini, szakértők szerint célzott szankciókra utalva. Hozzátette, minden korábbinál fontosabb, hogy a caracasi kormány konkrét lépéseket tegyen az alkotmány tiszteletének helyreállítása érdekében. Sürgősen politikai megoldásra van szükség a jelenlegi válság rendezéséhez, a legfontosabb a humanitárius helyzet javítása - írta.

Vasárnap alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak "sem szabadok, sem tisztességesek", ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.
Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, mégis csődközeli állapotba került Nicolás Maduro vezetése alatt.

A fotó forrása: AFP Photo/Venezuelan Presidency.