Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurócsoport elnöke, egyben Hollandia pénzügyminisztere felidézte, hogy az új ciprusi kormány csak a közelmúltban lépett hivatalba. Mindazonáltal a nemzetközi szervezeteket és Ciprust is arra ösztökélte, gyorsítsák fel a munkát, hogy sikerüljön minél előbb megállapodni a mentőcsomagról. Dijsselbloem a ciprusi kormány szoros együttműködésére számít a mielőbbi megállapodás érdekében. A holland politikus újfent világossá tette, hogy az unió kész segítséget nyújtani Nicosiának.

Dijsselbloem azt is bejelentette, független vizsgálat készül majd arról, megfelelően alkalmazza-e a ciprusi bankrendszer a pénzmosás elleni előírásokat.

Görögország helyzetéről szólva, az eurócsoport elnöke úgy értékelte, hogy Athén időarányosan teljesítette a hitelezőivel kötött megállapodásban foglaltakat, aminek köszönhetően 2,8 milliárd euróhoz jutott hozzá az eurózóna mentőalapjából. Dijsselbloem egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte az athéni kormány elkötelezett a reformok mellett, ugyanakkor sürgette a görög vezetést, hogy a segélycsomag következő szeletéhez való hozzájutás érdekében a márciusra előirányzott célokat is teljesítse.

Portugáliával és Görögországgal kapcsolatban az eurócsoport vezetője meggyőződésének adott hangot, hogy mindkét országban megfelelő úton haladnak a reformok, "a kihívásokkal teli környezet ellenére". Mindkét ország sikeres lépéseket tett, hogy visszatérjen a piaci finanszírozáshoz - állapította meg a holland pénzügyminiszter.

A spanyolországi bankok tervezett, közvetlenül az eurózóna mentőalapjából történő feltőkésítésének lehetőségéről Dijsselbloem elmondta: arról vitáztak, hogy mely bankok milyen jellegű veszteségeiket szanálhatnák uniós pénzből, és, hogy a korábban, az ingatlanpiaci buborék kipukkanása nyomán felhalmozódott bedőlt hitelek miatt elveszített pénzt pótolhatják-e ilyen forrásból a spanyol bankok. Dijsselbloem szerint történt ugyan előrelépés, de mint fogalmazott:"amíg nem születik mindenről megállapodás, addig semmiről sincs megállapodás".

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke annak a véleményének adott hangot, hogy Írország idén ősszel, Portugália pedig várhatóan jövő tavasszal kikerülhet az uniós segélyprogramból. Konkrét országok megnevezése nélkül pedig arra utalt, hogy egyes tagállamok esetében felülvizsgálható, kitolható a túlzottdeficit-eljárás keretében az államháztartás egyensúlyba hozására adott határidő.