BUX
39138

Az EU szigorít Észak-Koreával szemben

Az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedések szigorításáról határozott pénteken az EU, a döntés értelmében tizenhat természetes és tizenkét jogi személlyel bővítik a szankciós listát.

MTI, 2016. március 4. péntek, 18:15

Az Európai Tanács friss közleménye szerint a lépés megfelel az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által két napja elfogadott határozatban foglaltaknak.

A kibővített uniós szankciós listát várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra az EU hivatalos közlönyében, feltehetően azonban ugyanazzal a huszonnyolc névvel bővült a feketelista, mint az ENSZ névsora.

Az ENSZ BT szerdán fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Phenjannal szemben, mert Észak-Koreában január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátottak fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a testület korábbi határozatait.

Az ENSZ újabb szankciói értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak. Korábban az államoknak csak akkor kellett ellenőrizniük ezeket a rakományokat, ha nyomós okuk volt azt gondolni, hogy azok illegális árucikkeket tartalmaznak.

Az unió 2006 decemberében rendelt el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen. Ezen korlátozások a tömegpusztító fegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztésére vonatkozó észak-koreai programokat hivatottak akadályozni. Az unió legutóbb 2013 áprilisában szigorított a Phenjan elleni szankciókon.