BUX
38240

Az EU támogatja Oroszország WTO-tagságát

Brüsszelben áldását adta az EU Oroszország WTO csatlakozására, de a Kereskedelmi Világszervezeten belül még folynak a tárgyalások a tagságról.

MTI-Eco, 2010. december 7. kedd, 15:59

Minden akadály elhárult annak útjából, hogy az Európai Unió támogassa Oroszország tagságát a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), a két fél képviselői kedden Brüsszelben jegyzéket írtak alá az EU egyetértéséről - jelentette be az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Megerősítette a megállapodás tényét José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület elnöke is, aki szerint immár reális az a várakozás, hogy Moszkva jövőre csatlakozhat a nemzetközi kereskedelmi csúcsszervezethez. A portugál politikus a két fél kapcsolatában mérföldkőnek nevezte a megegyezést. A WTO-n belül mindazonáltal még folytatódnak az egyeztetések az orosz csatlakozásról - tették hozzá brüsszeli források. A megállapodást közvetlenül az előtt írták alá, hogy a belga fővárosban megkezdődött az EU és Oroszország közti csúcstalálkozó, amelyen az EU-t Barroso mellett Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács állandó elnöke, Moszkvát pedig Dmitrij Medvegyev elnök képviselte.

Oroszországnak az EU a legnagyobb kereskedelmi partnere, és az unió támogatásának elnyerése kiemelten fontos lépést jelent számára a WTO-tagság felé. Az unió számára pedig Oroszország az utolsó a vezető kereskedelmi partnerek közül, amely még nem csatlakozott a nemzetközi szervezethez.

A két félnek a megállapodáshoz számos kérdésben kompromisszumra kellett jutnia, köztük az exportilletékek leépítésében, illetve importkorlátozó intézkedések megszüntetésében. A WTO-nak jelenleg több mint 150 tagja van.