Az EU válaszcsapást ígér az amerikai elnöknek

Az EU kész reagálni, de még bízik abban, hogy elkerülhetők az újabb védővámok - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. március 7. szerda, 13:51
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető - mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szerdán.

"Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei (...) A protekcionizmus soha jelenthet választ" - magyarázta Malmström az Európai Bizottság heti ülése után.

A brüsszeli testület összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének majd ki 25 százalékos importvámot.

A dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé, de az uniós biztos annyit elmondott, hogy azon többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel.

Az USA elnöke, Donald Trump által belengetett 25 százalékos acélipari, valamint 10 százalékos importvám bevezetése a magyar iparnak is betehet.

A sajtójelentések szerint a bizottság szükség esetén importvámot vezetne be egyebek mellett bizonyos mezőgazdasági termékekre, számos vas- és acélárura, ruhákra, ágyneműkre, dohánytermékekre, motorkerékpárokra, jachtokra, illetve a bourbon whiskyre. A Politico szerint az EU tavaly 951 millió euró értékben importált az érintett amerikai mezőgazdasági termékekből, a vas- és acéltermékekből pedig 854 millió euróért.

Szakértők szerint az érintett cégek központjai fontos republikánus vezetésű államokban találhatók, a Harley-Davidson székhelye például Wisconsinban van, bourbont pedig Tennessee mellett főként Kentuckyban készítenek. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Wisconsinból került a törvényhozásba, Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője pedig Kentuckyból.

Trump szombaton azzal fenyegette meg az EU-t, hogy adót fog kivetni az Európában gyártott autókra, ha Brüsszel tényleg megtorló intézkedéseket hoz. Erre reagálva Malmström aláhúzta, hogy az európai cégek évente körülbelül kétmillió autót gyártanak az Egyesült Államokban, ami rengeteg munkahelyet teremt.

A fotó forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK