Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Malmström újságírói kérdésre adott válaszában Robert Lighthizer keddi levelére reagált, amelyben az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója kijelentette: az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval (EU) és Japánnal.

Az EU többször kérte Washingtont az ipari termékekre és vámtarifákra vonatkozó tárgyalások megkezdésére. Az Egyesült Államok idáig nem mutatott nagy érdeklődést ez iránt, de a labda az ő térfelükön pattog - fogalmazott az uniós biztos. Noha egyelőre még az előkészítő munka is alig kezdődött meg a vámkulcsok kölcsönös mérséklését célzó megállapodás eléréséért, a sor most Amerikán van. Az EU kész a tárgyalásokra.

Malmström korábbi tájékoztatása szerint november végén találkozik Robert Lighthizerrel, akivel megvizsgálják, hogy megköthető-e a megállapodás a szabályozási ügyekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából. Szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Donald Trump elnökválasztási kampánya óta élesen kikelt az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnereivel szemben fennálló kereskedelmi deficit ellen. Elnökként pedig vámmal sújtotta a szövetségesektől származó acél- és alumíniumimportot, és átfogó kereskedelmi háborúba bocsátkozott Kínával - írta az MTI.

A kép illusztráció, forrás: Audi Hungaria Zrt.