Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság "alapvetően nem ért egyet" azzal a véleménnyel, hogy helyesebb lett volna 2012 májusa előtt átütemezni a görög adósságot - mondta csütörtökön Simon O'Connor, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője (képünkön). Visszautasította azt a bírálatot is, hogy a bizottság figyelmen kívül hagyta a strukturális reformok szükségességét.

Az IMF egy csütörtök hajnalban közzétett dokumentumban elismeri, hogy súlyosan alábecsülte azokat a károkat, amiket a megszorítási politika okozhat a görög gazdaságnak. Az IMF azt is elismerte: lazított saját szabályain, hogy a görög államadósság mértéke kezelhetőnek tűnjön. Visszatekintve, Görögország a pénzügyi segélyhez szükséges négy feltételből csak egynek felelt meg. A Nemzetközi Valutaalap szerint azonban az Európai Unióval egyeztetett lépésekkel időt nyertek, hogy csökkentsék az eurózónát érő begyűrűző negatív hatásokat, és abban a helyzetben kevés más lehetőségük volt.

A hitelezők trojkája, az EU, az IMF és az Európai Központi Bank 2010 óta dolgozik együtt a görög mentőcsomagokon, a vita most az első 110 milliárd eurós csomag feltételei kapcsán robbant ki. Az IMF szerint a csomag időt adott az euróövezetnek, de feltételei nem mindig voltak a legjobbak Görögország számára.

O'Connor hangsúlyozta, hogy "megsemmisítő következményekkel" járt volna, ha a fertőzés továbbterjed az euróövezet más országaira. A szóvivő igyekezett mérsékelni a vita jelentőségét. A dokumentum nem hivatalos, az IMF igazgatósága által jóváhagyott dokumentum, hanem "stábemberek" munkája. "Kapcsolatunk az IMF-el nagyon jó és konstruktív" - mondta O'Connor.