Az euró hanyatlását hozza a tavasz?

Nem csupán a francia állampírok árfolyamát viselte meg a francia radikális jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen harcias programbeszéde, hanem az eurót is, amely egyes szakértők szerint a paritásig gyengülhet a dollárral szemben az április-májusi választásokig.
Komócsin Sándor, 2017. február 7. kedd, 17:33
Fotó: MTI/EPA

A brexit sokkja után megjelent a pénzpiacokon a frexittől, azaz Franciaország esetleges európai uniós kilépésétől való félelem. A befektetők idegességét Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje tekerte feljebb hét végi programbeszédével - írja a MarketWatch összefoglalójában.

Megkavarta

Le Pen keményen beleállt a kampányba, a legkevesebb, amit a választóknak ígér, hogy véget vet a globalizáció Franciaországra gyakorolt hatásának, nullára csökkenti a bevándorlást és népszavazást rendez az ország EU-tagságáról. A Nemzeti Front vezérének sikerült felkavarnia az elnökválasztási kampány - vélik szakértők. Elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elkötelezte magát a frexit iránt.

Nem újdonság, hogy Le Pen Franciaország következő elnöke kíván lenni, ám határozott (újabb) bejelentkezését félelmetesebbé teszi a befektetők szemében, hogy eddigi legerősebb ellenfelére, a mérsékelt jobboldal elnökjelöltjére, Francois Fillonra a korrupció hosszú árnyéke vetül. Kiderült ugyanis, hogy szenátorként éveken át foglalkoztatta feleségét, aki nem biztos, hogy megdolgozott a pénzéért.

Rossz emlékek

A befektetők idegességéhez hozzájárul, hogy egy évvel ezelőtt biztosak voltak abban, hogy nem lesz brexit és nem lesz az USA elnöke Donald Trump. Elvileg a francia radikális jobboldali jelölt esélyei sem jók, ugyanis a kétfordulós elnökválasztáson a második körben - ahova az első szavazás első két helyezettje jut tovább - összeállhatnak ellene ellenfeleinek szavazói. Nem feledhető azonban, hogy tavaly ilyenkor az említett két politikai sokk esélye sem volt sok.

Népszerűségi matek

Az IFOP friss közvélemény-kutatása szerint az április 23-ai első kört Le Pen nyerheti a szavazatok 25,5 százalékával. Ez 1,5 százalékponttal jobb február 1-jei adatánál. A második helyen a független centrista Emmanuel Macron áll 20,5 százalékkal (plusz 0,5 százalékpont), a harmadikon a megtépázott Fillon 18,5 százalékkal (2,5 százalékpont mínusz), a negyediken a szocialisták jelöltje, Benoit Hamon 15,5 százalékkal (szintén 2,5 százalékpont mínusz). A második körben Macron kétharmad-egyharmad arányban verheti Le Pent - a mostani közvélemény-kutatás szerint.

Piaci matek

A tízéves francia és német államkötvények hozama közti különbség meredek emelkedéssel 0,8 százalékpontra nőtt, ami biztos jele annak, hogy a befektetőket aggasztják a francia gazdaság kilátásai. Fél éve 0,2 százalékponttal még mélyponton volt ez a mutató, a jelenlegi különbség viszont négyéves csúcs.

Ugyanez az oka a közös európai valuta gyengülésének a dollárral szemben - az árfolyam kedden délután 1,067 dollár/eurónál járt. Arra számítunk, hogy az euró gyengülése a dollárral szemben valamikor a következő három hónapban, a francia elnökválasztási kampány alatt éri el mélypontját - mondja Kit Juckes, a Société Générale devizastratégája. Az árfolyam a szakértő szerint megközelítheti az 1/1-es paritást.

Ha Marine Le Pen nem nyer, akkor várakozásaink szerint gyorsan megerősödhet az európai valuta. A 2017 második félévi változásokat azután már főként a gazdasági folyamatok, ezen belül a tőkeáramlás szabályozhatja - teszi hozzá.

Sok meglepetés

A kampány még csak most kezd igazán felpörögni, ezért az esélylatolgatás korainak látszik. Ráadásul az elmúlt hónapok számos meglepetést hoztak. A korábbi esélyes a republikánusoknál és a szocialistáknál is veszített az előválasztáson, Macron másfél hónapja még a futottak még kategóriájába tartozott, Fillon botrányáról két hete szó sem volt.

Holger Schmieding, a Berenberg bank közgazdásza a kétfordulós választás logikája alapján továbbra is viszonylag kis kockázatát látja Le Pen győzelmének. A Fillon-Macron helycseréről viszont úgy véli, tartós lehet, azaz a konzervatív jelölt megítélésén jóvátehetetlen foltot ejt a családi összefonódás gyanúja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.02.07 23:23

Az EUR hanyatlása az lenne, ha csökkenne a részesedése a világ pénzforgalmában. Az árfolyamcsökkenés csak árfolyamcsökkenés, és viszont javítja az exportőr EUR tagországok termékeinek versenyképességét (és rontja az importőrökét). Marhára nem mindegy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.02.07 21:05

"Az euró hanyatlását hozza a tavasz?"

Az euró hanyatlását az eu társadalmának hanyatlása hozza el. A változás már régen elkezdődött. A hatás már feltartóztathatatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.07 20:01

Nem Le Pen, nem a Brexit, nem Trump, nem Putyin és nem Orbán dönti össze az EU-t, hanem saját idióta vezetése. Amin most már lassan az egész világ röhög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.07 17:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html