Az euró miatt szenved Szlovákia

Az euró januári bevezetése és a nemzetközi gazdasági válság miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a Szlovákiába látogató külföldi turisták száma - derült ki abból az elemzésből, amelyet a prágai Mag Consulting elemző ügynökség és a Magas Tátra Turisztikai Szövetség készített közösen.
NAPI Online, 2009. február 16. hétfő, 20:15
Fotó:

- Ha a válság elhúzódik, az jelentős csapást mérhet az idegenforgalmi vállalkozásokra - mondta újságíróknak Peter Chudy, a szlovák turisztikai szövetség igazgatója. Előzetes adatok szerint az idei téli szezonban eddig mintegy 30 százalékkal kevesebb a Magas Tátra látogatóinak száma, mint egy éve - írja az MTI-Eco.
Jaromír Berának, a Mag Consulting főnöke szerint ez a helyzet az euró bevezetésének és a gazdasági válságnak a közvetlen következménye. Az euró miatt ugyanis Szlovákia nagyon drága lett a legtöbb vendéget adó szomszédos országok, Csehország, Magyarország, Lengyelország számára, mert nemzeti valutájuk a válság következtében gyorsan veszít értékéből.
- Szlovákia drága lett a cseheknek - panaszolta Berának. Véleményét Chudy is osztja. - Szlovákiában ma sokkal drágább az üdülés, mint ahogy azt korábban az emberek megszokták - húzta alá. A csehek számára ma egy euró nagyjából 29 koronába kerül, fél éve 23-24 korona volt. Peter Chudy szerint a magas tátrai vendéglősök, szállásadók egyre lejjebb mennek az árakkal, de még így sem tudnak konkurálni. A Magas Tátra lengyelországi oldalán szerinte mintegy 50 százalékkal olcsóbb minden, mint Szlovákiában.
A legnagyobb nehézségek januárban kezdődött, amikor Szlovákiában bevezették az eurót. A csehek számára Szlovákia - Horvátország után - a második legkeresettebb idegenforgalmi célország volt. Az utóbbi időben évente 700 ezer cseh töltötte szabadságát Szlovákiában. - Bár még csak februárban vagyunk, nagyon valószínű, hogy a cseh látogatók száma jelentősen csökken - jelentette ki Berának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bagita, 2009.02.17 11:09

meg az is a baj, hogy a szolgáltatás színvonala nincs összhangban az árakkal. A síbérlet gyakorlatilag annyi mint Ausztriában, a pályák minősége - kevés kivételtől eltekintve - viszont messze alatta van. Ugyanez igaz a szállásra ées vendéglátásra. Az utóbbi 2 évben a fentiek miatt inkább a nyugati szomszédhoz járunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html