Az euróövezetben csökkent a foglalkoztatottság, többlet a külkereskedelemben

Az Európai Unióban mérséklődött a foglalkoztatottság az első negyedévben, miközben a térség áprilisi külkereskedelmében aktívum keletkezett.
MTI-Eco, 2012. június 15. péntek, 13:14
Fotó: Napi.hu

Az Eurostat pénteken közölt adatai szerint a március végével záródott három hónapban a foglalkoztatottak száma 0,2 százalékkal csökkent az euróövezetben az előző három hónaphoz képest, az unió 27 tagállamát tekintve azonban szinten maradt. Éves összevetésben az eurózónában 0,5 százalékkal, a teljes unióban pedig 0,1 százalékkal esett a foglalkoztatottak száma.

Az eurózónában már harmadik negyedéve tart a foglalkoztatottság csökkenése az adósságválságának a gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A térségben a legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal Görögországban zuhant a foglalkoztatottság, majd 3,7 százalékkal Spanyolország következik.

Az idei első negyedévben némileg javult a foglalkoztatottság Franciaországban és Németországban.

Az euróövezet éppen elkerülte a recessziót, stagnált a gazdaság az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékos zsugorodást követően.

Ugyancsak az Eurostat adatai szerint az eurózóna külkereskedelmében 5,2 milliárd euró többlet keletkezett áprilisban a márciusi 7,5 milliárd euró aktívumot követően. A behozatal 3 százalékkal esett márciushoz képest és 0,1 százalékkal tavaly áprilishoz viszonyítva. Az euróövezet kivitele 6 százalékkal nőtt éves és 1,3 százalékkal csökkent havi összevetésben.

Az EU27 áprilisban 12 milliárd euró deficitet könyvelt el a márciusi 7,3 milliárd és a tavaly áprilisi 17,2 milliárd euróval szemben.

Az euróövezet exportjából csaknem 40 százalékkal részesedő Németországnak az első negyedévben 45 milliárd euró külkereskedelmi többlete alakult ki. Ez jóval meghaladja bármelyik másik térségbeli országét. Csupán Hollandia és Írország ért el az időszakban 10 milliárd eurónál nagyobb aktívumot, miközben Franciaországnak 21,6 milliárd euró deficitje keletkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.16 13:02

Az újnáci IV. Német Birodalom fizesse ki az unión belül ellopott pénzeket a tagállamoknak. Kezdje Görögországgal. Éppen aktuális.
Adolf Lagarde pedig vegyen példát a legnagyobb tanítójától és lője főbe magát és ha van a kutyáját majd égettesse el a hulláját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html