Októberben szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése a szeptemberihez képest és 0,5 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamáé. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet ipari termelése 1,9 százalékkal, az EU ipari termelése 2,4 százalékkal emelkedett.

Elemzők októberre 0,2 százalék havi és 1,3 százalék éves növekedést jeleztek előre az euróövezetre. Az előző hónapban, szeptemberben az euróövezet ipari termelése 0,3 százalékkal csökkent havi bázison, az EU ipari termelése pedig nem változott.

Az euróövezetben a tartós fogyasztási cikkek termelése 1,8 százalékkal, a tőkejavak termelése 1,4 százalékkal, az energiatermelés 0,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,4 százalékkal nőtt októberben az előző havihoz képest, a félkész termékeké pedig 0,1 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés legnagyobb növekedését, havi bázison 11,3 százalékosat Litvániában regisztrálták októberben. Hollandiában 4,3 százalék, Portugáliában 3,9 százalék, Írországban pedig 3,4 százalék volt a növekedést. A legnagyobb csökkenés Görögországban volt, 1,2 százalékos, Dániában és Finnországban pedig 0,9 százalékos.

A tartós fogyasztási cikkek termelése éves összevetésben 4,2 százalékkal nőtt az euróövezetben októberben, a tőkejavaké 3,5 százalékkal, a fékész termékeké 1,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,7 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,2 százalékkal.

Éves bázison Írországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés októberben, 14,6 százalékkal. Litvániában 6,5 százalék, a Cseh Köztársaságban és Horvátországban pedig 6,4 százalék volt az ipari termelés éves növekedése októberben. Hollandiában 2,6 százalékkal, Észtországban 2,1 százalékkal, Görögországban 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés októberben az egy évvel korábbihoz képest.