Az Európa Tanács előtt a görög segélycsomagra vonatkozó tervezet

Az Európai Bizottság képviselője átadta az Európai Tanácsnak a Görögországnak folyósítandó harmadik segélycsomaggal kapcsolatos megállapodás-tervezetet, a görögök pedig csütörtökön kihirdették a két legnagyobb kikötő és az állami vasúttársaság privatizációjának időpontját.
MTI, 2015. augusztus 13. csütörtök, 18:33
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Bizottság képviselője csütörtökön bejelentette, átadta az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak a Görögországnak folyósítandó harmadik segélycsomaggal kapcsolatos megállapodás-tervezetet. Az euróövezet pénzügyminiszterei péntek délután - az Európai Tanács döntése előtt - rendkívüli ülésen határoznak a segélycsomagról.

A görög pénzügyminisztérium keddi közlése szerint Athén a hároméves segélycsomag minden részletében megállapodott a hitelezőkkel, amit később az Európai Bizottság szóvivője is megerősített. Azt mondta, hogy szakértői szinten megszületett a megegyezés, most a politikusokon a sor, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

A görög parlament pénzügyi bizottsága csütörtök reggel kezdte meg az uniós pénzügyi mentőcsomag tárgyalását. Athénban arra számítanak, hogy a parlament plenáris ülése az esti órákban kezdődhet meg, és legkorábban pénteken hajnalban lehet a név szerinti szavazás. Az állami alkalmazottak szakszervezete és a kommunista Pame szakszervezet csütörtök estére tüntetést hirdetett a megszorító intézkedések ellen.

Görögország a pénzügyi terveket ismerő, név nélkül nyilatkozó forrás szerint még augusztusban megkapja a harmadik segélycsomag első, 23 milliárd eurós részletét. A Reutersnak nyilatkozó forrás szerint a segélycsomag együttes értéke 91,7 milliárd euró, ebből 85,5 milliárd euró a tényleges segély, mintegy 6,2 milliárd euró pedig a 2018-ig a privatizációból származó bevétel.

Athén ugyanis vállalta, hogy 2015 és 2017 között 6,4 milliárd eurónyi privatizációs bevételt mutat fel. A magánosítás az egyik feltétele annak, hogy Görögország megkaphassa a három évre szóló újabb segélycsomagot. A görög állami vagyonkezelő társaság csütörtökön már ki is hirdette az ország két legnagyobb kikötőjének, valamint az állami vasúti személyszállító cég és egy szerelvényjavító magánosításának időpontját: októberben lehet kötelező árajánlatot tenni a pireuszi és 2016 februárjában a thesszaloniki kikötőre, idén decemberben pedig a TrainOSE állami vasúti személyszállító társaságra és a ROSCO szerelvényjavító cégre.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy a görög statisztikai hivatal bejelentése szerint a görög GDP 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve, ami meglepte az elemzőket. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,8 százalékos gazdasági visszaesést vártak a második negyedévre. A statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy a június végével záródott három hónapban a gazdaság 1,4 százalékkal nőtt éves szinten, miután az első negyedévben szerényebben, 0,5 százalékkal bővült. A Bloomberg Intelligence szakértői szerint a második negyedévi görög GDP-növekedési adat valójában csak a defláció miatt tűnik jónak.

A Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag összeállítói azzal számolnak, hogy idén 2,3 százalékkal zsugorodik a GDP, miután tavaly hat év recesszió után először jegyeztek fel 0,8 százalékos növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.13 21:25

@lomb: jaja ...,igazából sosem voltak ellenség ..,mind a két világot kitalálták ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.08.13 18:39

"Az Európa Tanács előtt a görög..."

Hmmm... Kedves napi.hu! Önök szerint az oroszoknak is rá kell bólintani a görög csomagra?

Érdekes, hogy hirtelen milyen jóba lett ejrópa keleti és nyugati fele!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html