Az európai adat is túltett a várakozásokon

A gazdasági növekedés folytatódására utalva emelkedett az euróövezeti összetett BMI októberi előzetes értéke - közölte pénteken a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI-Eco, 2015. október 23. péntek, 16:59
Fotó: Napi.hu

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke októberben a szeptemberivel megegyező, 52 pont lett, jobb a szakértők által vártnál. A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke a várt romlás helyett javult, 53,7 pontról 54,2 pontra emelkedett.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett összetett BMI 54 pontra emelkedett októberben a szeptemberi 53,6 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők romló adatot, 53,4 pontot becsültek.  A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az adatok tanúsága szerint az euróövezet továbbra is az elmúlt néhány év legdinamikusabb növekedési szakaszában van - kommentálta az elemzés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A GDP-növekedés ezek alapján megközelítheti a 0,4 százalékot a negyedik negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK