Az, hogy az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye az EU bíróságához kíván fordulni az ACTA ügyében, már korábban ismert volt. Szerdán a biztosok testülete megállapodott abban, hogy pontosan milyen szövegű kérdést intéznek a luxembourgi taláros testület elé.

"Összeegyeztethető-e a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) az európai szerződésekkel, különösképpen az Európai Unió alapjogi chartájával?" - ez lett a végül is elfogadott kérdés.

Az ACTA kidolgozására irányuló tárgyalások megkezdését 2007 októberében jelentették be. A megállapodás célja nemzetközi keretrendszer megalkotása és hatékony jogérvényesítési eljárások meghatározása a versenyhátrányt jelentő hamisítás elleni fellépés érdekében. A kidolgozott dokumentum szövegét az Európai Unió és 22 tagállama, köztük Magyarország ez év január 26-án írta alá Tokióban. Ahhoz, hogy az EU-ban hatályba lépjen, az unió általi megerősítésre, valamint az egyes tagállamokban való ratifikációra van szükség.

A megállapodás ellen széles körű nemzetközi tiltakozás bontakozott ki, főként az internetet intenzíven használó fiatalok körében. Szerintük a megállapodással a szellemi tulajdon védelmének örve alatt sérelmet szenvedne a véleménynyilvánítás szabadsága és az adatvédelem szempontrendszere.

Az Európai Parlament júniusban tervez szavazást az ACTA ügyében. Az Európai Bizottság szerdai ülése után azonban Karel De Gucht kereskedelmi EU-biztos felszólította a parlamentet, várja ki az Európai Unió Bíróságának véleményalkotását, ami jogi szempontból tisztázza majd a kérdést.