Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület célja, hogy a tiszta hidrogén értékláncok kialakításával az EU világvezető szerepet kapjon a zöld technológiák piacán - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A új hidrogéngazdálkodási tervek hozzájárulnak a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításnak megkönnyítéséhez is.

Ahhoz, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon, teljesen át kell alakítania energiarendszerét, amely jelenleg az unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 75 százalékát adja - mondta Timmermans.

A stratégia indulásként legalább 6 gigawattos hidrogén-elektrolizátorok létrehozását tartalmazza, amelyek zöld energiaforrásokat használva állítanának elő vízből hidrogént. A cél egymillió tonna megújuló hidrogén előállítása 2020-tól 2024-ig, majd tízmillió tonna előállítása 2025-től 2030-ig. A második szakaszban a hidrogén az uniós integrált energiarendszerek szerves részévé válna, és legalább 40 gigawattos megújuló hidrogén-elektrolizátorok alkalmazását feltételezi. Az utolsó szakaszban 2050-ig a megújuló hidrogén-technológiákat bevezetnék a nehezen szén-dioxid-mentesíthető ágazatokban is. Minderről itt olvashat.

A bizottság a hidrogénenergia beruházások mozgósítása érdekében, elindította a Tiszta Hidrogén Európai Szövetséget is.

Az éghajlat-semleges gazdaság előmozdításának részeként a testület ugyancsak szerdán bemutatta az energiarendszer integrációjára vonatkozó uniós stratégiát is. Ennek célja, hogy összekapcsolja a rendszer jelenleg elkülönülő elemeit, például a különböző energiahordozókat, infrastruktúrákat és fogyasztási ágazatokat.