Az Európai Bizottság nem számít zavarokra az uniós gázellátásban

Az Európai Bizottság (EB) jelenleg nem számít arra, hogy az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz gázvállalatok közti vita befolyásolná az Európai Unió gázellátást - mondta az EB egy szóvivője kedden.
MTI, 2015. február 24. kedd, 13:38
Fotó: Reuters

"Pillanatnyilag az Európai Unióba tartó gázszállítás normális. Úgy véljük az uniós gázszállításokat nem befolyásolják az ukrajnai események" - mondta Anna-Kaisa Itkonen.

Ukrajna hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megszegte a tavaly kötött gázmegállapodásukat. Ukrajna hiába rendezte előre egy múlt hétre tervezett gázszállítás számláját, az orosz fél a kifizetett energiahordozónak csak egy részét juttatta el.

A Gazprom keddi közleménye szerint két nap alatt eljuttatják Ukrajnába azt a 219 millió köbméter földgázt, amit Kijev még korábban előre kifizetett. Ha viszont elfogy ez a gáz, és Ukrajna nem fizet újra előre, akkor a Gazprom leállítja a szállításokat.

Anna-Kaisa Itkonen nem erősítette meg, hogy helyesek-e a Gazprom számításai, hogy csak kétnapnyi szállításra elegendő gázt fizetett ki az ukrán fél.

A bizottsági szóvivő hozzátette, hogy az EB eddig nem kapott hivatalos felkérést, hogy közvetítsen Kijev és Moszkva között egy hosszabbtávú gázmegállapodás kidolgozásánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK