A dokumentumról az Európai Parlament plenáris ülése is szavaz majd, a cél pedig az, hogy egyfajta megállapodás, közös munkaterv szülessen az uniós intézmények, a Parlament, a Bizottság és a tagállamokat tömörítő Tanács között a különböző jogállamiságot ellenőrző folyamatok összehangolásáról - írja az EUrologus.

A javaslatban többek között az olvasható, hogy "az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket és a nemzetközi összehasonlítások és a Parlament állásfoglalásai a demokrácia jelentős hanyatlásáról tanúskodnak, különösen Magyarországon és Lengyelországban".

A nagy többséggel (51 igen, 14 nem és 1 tartózkodás) elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az EU strukturálisan nincs megfelelően felkészülve arra az esetre, ha egy tagállamban hanyatlásnak indulna a jogállamiság. Eközben azonban az "alapértékeinek példátlan és fokozódó válságával kell szembenéznie". A szöveg megismétli a képviselők aggodalmát, miszerint "az autokratikus és illiberális tendenciák felemelkedése és meggyökerezése" kiegészült a Covid-19, a korrupció, a dezinformáció és az állam foglyul ejtésével több országban.

A szakbizottság egy éves ellenőrzési ciklus kidolgozását javasolja, amely egy objektív és tényekre alapozott eszköz lenne, ami minden tagállamra egyaránt és fail módon vonatkozna, miközben tiszteletben tartja az arányosság és a szubszidiaritás elvét. Ennek az eszköz megelőző és egy korrekciós intézkedéseket is magába foglalna az országspecifikus jelentésektől a költségvetési feltételekig.

Ennek létrejöttéig a három uniós intézménynek fel kellene állítania egy állandó "intézményközi munkacsoportot az uniós értékekre", amely független szakértőkből álló panel véleményére alapozva hozna döntéseket a uniós Alapjogi Ügynökségével együttműködésben.

A LIBE javaslata magába foglalná a 7. cikk szerinti eljárást és a meglévő eszközöket kiegészítené - áll a dokumentumban.

Michal Simecka, szlovák liberális politikus, a jelentés előadója szerint az EU-nak ütemet kellene váltania annak érdekében, hogy az európai politika középpontjába kerüljenek az uniós értékek, illetve hogy elejét lehessen venni a demokratikus értékek további erodálódásának. Egy olyan jogilag kötelező erejű intézményközi megállapodást ajánlanak, ami a politikus véleménye szerint konszolidálhatja és erősítheti a már meglévő kezdeményezéseket, amelyek cserébe javíthatják az EU önvédelmi képességét.

A javaslatról az Európai Parlament következő, október 5-8-i ülésén vitáznak és szavaznak az EP-képviselők.