A meccsek megbundázásáért Európa-szerte eltérő szankciók vannak életben - állapította meg az állásfoglalás kiindulópontjául szolgáló, Emine Bozkurt (szocialista, holland) európai parlamenti képviselő által jegyzett tanulmány. A futballmérkőzések eredményeinek manipulálása ellen harcolók hatékonyabb koordinációjára és együttműködésére van szükség. A sportszervezetek, az igazságszolgáltatási szervek és a fogadóirodák között az információcserét és a hatékonynak bizonyuló eszközök megosztását kell elsősorban javítani, például nemzeti koordinációs szervek felállításával - fogalmaztak az európai parlamenti képviselők az állásfoglalásban.

A korrupcióba keveredett személyek nevének megosztása más tagállamok hatóságaival elejét vehetné annak, hogy a csalók egyszerűen más székhelyre tegyék át az illegális tevékenységet - vélik a képviselők.

Budabotrány Magyarországon is

Magyarországon 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása miatt eddig 50 embert gyanúsítottak meg a parlamenti tanulmány apropójául szolgáló nemzetközi bundabotrányban.

Az EU-s jogszabályok betartatása érdekében a tagállamok az interneten virágzó, törvénytelen és anonim weboldalakat vizsgáló közös nyomozói egységeket is felállíthatnának.

Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az illegális fogadások és meccsbundázások elleni harc részeként nevezze meg azokat az ázsiai országokat, ahol valóságos sportfogadási paradicsomok léteznek.

A Parlament azt is kéri, hogy a Bizottság etikai kódex elfogadását javasolja minden játékos, játékvezető és a műszaki személyzet számára abban a jövőre tervezett ajánlásban, amelynek célja a meccseredmények manipulálásának megelőzése.