Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós bizottsági megkérdezésen alapuló, 2017. őszi általános Eurobarométer felmérés szerint az európaiak többsége stabilnak és kiegyensúlyozottnak tekinti az EU-t a világban tapasztalható bizonytalanságok közepette. A jelentés azt mutatja, hogy a gazdasági helyzettel kapcsolatos optimizmus és az euró támogatottsága is növekszik, az uniós polgárok 48 százaléka pedig jónak értékeli nemzeti gazdasága jelenlegi állapotát is. E tekintetben Finnország (71 százalék, +12), Szlovénia (46 százalék, +12), Ausztria (77 százalék, +9) és Magyarország (50 százalék, +9) állnak az élen. Az egyes tagállamok között azonban nagy különbségek vannak, Hollandiában és Németországban a válaszadók 91 százaléka jónak látja a gazdaság helyzetét, amíg Görögországban csak 2 százalék gondolja ugyanezt.

Az euróövezetben a válaszadók háromnegyede, 74 százalékuk támogatja az eurót, ez az arány Szlovákiában, Belgiumban, Németországban, Spanyolországban, Észtországban, Írországban és Szlovéniában magasabb, a megkérdezettek legalább 80 százaléka támogatja az uniós fizetőeszközt.

A bizottság szerint az európaiak 40 százaléka pozitívan tekint az EU-ra, 37 százalékuknak semleges a véleménye, a negatív válaszok aránya 21 százalék. A bizalom Litvániában (64 százalék), Bulgáriában (57 százalék) és Luxemburgban (56 százalék) a legmagasabb. 2017 tavasza óta tíz tagállamban nőtt a bizalom, közéjük tartozik többek között Belgium (53 százalék, +7), Szlovákia (48 százalék, +5) és Csehország (35 százalék, +5), a többi tagállamban azonban csökkent az unióba vetett bizalom.

A jelentésből az derül ki, hogy az európaiak többsége, 57 százalékuk derűlátó az Európai Unió jövőjét illetően. Ez alól kivétel Görögország, ahol a pesszimista válaszok aránya 60 százalék volt idén, az Egyesült Királyságban pedig 48 százalékban nyilatkoztak pesszimistán. A jelentés szerint a válaszadók 44 százaléka úgy gondolja, hogy a szava számít az unióban. Az adat 2004 ősze óta új rekordnak számít - emelték ki. Mint kiderült, az európaiak 70 százaléka vallja magát uniós polgárnak. Ők az áruk, szolgáltatások, személyek és tőke EU-n belüli szabad mozgását és a tagállamok közötti békét értékelik az unió legpozitívabb eredményeinek.

Az őszi Eurobarométer szerint az uniós polgárok a bevándorlás és a terrorizmus miatt aggódnak leginkább. A bevándorlást jelölik meg legtöbben, 39 százalékuk az EU előtt álló legnagyobb aktuális kihívásként. Második helyen, 38 százalékban a terrorizmus áll, jócskán megelőzve a gazdasági helyzetet (17 százalék), a tagállamok államháztartásának állapotát (16 százalék) és a munkanélküliséget (13 százalék). Nemzeti szinten a legnagyobb gondnak, 25 százalékban a munkanélküliséget és 22 százalékban a bevándorlást tekintik.

Egy másik kérdőív, az Európa jövőjéről szóló felmérés eredménye szerint az európaiak 75 százaléka vélekedik pozitívan, a legmagasabb adatokat Litvániában (91 százalék), Dániában (89 százalék) és Hollandiában (87 százalék) mérték. Az európaiak 71 százaléka egyetért azzal, hogy az "EU a stabilitás szigete a bizonytalan világban".

A 2017. őszi Eurobarométer november első felében folytatott személyes beszélgetések formájában készült. Az uniós tagállamokban és a tagjelölt országokban 33 193 válaszadó vett részt a felmérésben.

Az Európa jövője elnevezésű Eurobarométer tematikus felmérés szeptember végén, október elején lefolytatott személyes beszélgetések alapján készült. Az uniós tagállamokban összesen 27 881 embert kérdeztek meg.