Az eurózóna is elpáholta Magyarországot

Az eurózóna GDP-je hajszálnyival gyorsabban bővült a magyar bruttó hazai terméknél, pedig az övezet periféria országai várhatóan rémes adatokat közölnek.
NAPI, 2011. május 13. péntek, 11:35
Fotó:

Az eurózóna gazdasága a vártnál gyorsabban, 0,8 százalékkal bővült az első negyedévben 2010 utolsó három hónapjához, és 2,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, ami 0,1-0,1 százalékponttal jobb a magyar adatoknál - derült ki az Eurostat jelentéséből. A Reuters elemzői konszenzusa 0,6 és 2,2 százalékos növekedést mutatott. Az övezet átlagos bővülését Németország és Franciaország növekedése húzta fel: az előbbi 1,5 százalékos havi és 4,9 százalékos éves, az utóbbi 1,0 százalékos havi GDP-emelkedésről adott számot. A dél-európai országok statisztikai adatai későbbre várhatók, de az előbbiek tükrében nem sok jó várható tőlük.

Az eurózóna vezető gazdaságaiból érkező jó hírek hatására az euró erősödött a dollárral szemben, az árfolyam megközelítette az 1,4299 dollár/eurós árfolyamot. Az elmúlt hetekben a görög adósságok esetleges átütemezésével kapcsolatos találgatások nyomán gyengült a közös európai valuta.

HOZZÁSZÓLÁSOK