Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miniszterelnökként szükség esetén "nem habozna megsérteni az európai költségvetési szabályokat", amelyek megkövetelik, hogy a tagállamok három százalék alatt tartsák a büdzsé hiányát - mondta

"Követni fogom az előírásokat, amennyiben lehetséges, akkor viszont nem, ha ez munkahelyek elvesztésével vagy szociális katasztrófával járna" - fogalmazott.

Az euroszkeptikus Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) EP-frakció alelnöke a közös valuta kapcsán kiemelte: "nem zárnak ki semmit, ugyanakkor nem lenne kívánatos hirtelen, egyedül kilépni az euróövezetből, nem akarnak ilyesmit tenni".

A választási eredmények alapján "joga és kötelessége" Olaszország kormányzása, és ebben az esetben számos uniós szabályt újra kíván majd tárgyalni.

Salvini emellett kijelentette, hogy nem kíván "minden áron" kormányt alakítani. "Ha a kormányzáshoz olyanokkal kell összeállni, akiket az olaszok elutasítottak a választáson, akkor ki van zárva" - hangoztatta a pártvezér a balközép Demokrata Pártra (PD) utalva. "Soha nem fogok (Matteo) Renzivel kormányozni" - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az 1993-ban életbe lépett Maastrichti Szerződés előtti Európai Közösség egyenlők közössége volt, ezzel szemben "az Európai Unió rombol". "Mi vagyunk az újjáépítői az igazi európai álomnak" - mondta.

A Liga a legerősebb tagja az olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak. A Silvio Berlusconi vezette szövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, a legnagyobb önálló párt azonban a Ligához hasonlóan szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely a voksok több mint 32 százalékát kapta.

Egyik pártnak sincs meg a kellő többsége a kormányzáshoz, a nagyobb pártok ezért jelenleg szövetségeseket keresnek.