Az eurózónából való kilépésre utalgattak az olaszok

A közös uniós valuta bevezetése hiba volt, azonban Olaszország nem léphet ki "rögtönözve" az euróövezetből - jelentette ki Matteo Salvini, az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője kedden Strasbourgban.
Szász Péter, 2018. március 13. kedd, 19:04
Fotó: Pixabay

Miniszterelnökként szükség esetén "nem habozna megsérteni az európai költségvetési szabályokat", amelyek megkövetelik, hogy a tagállamok három százalék alatt tartsák a büdzsé hiányát - mondta

"Követni fogom az előírásokat, amennyiben lehetséges, akkor viszont nem, ha ez munkahelyek elvesztésével vagy szociális katasztrófával járna" - fogalmazott.

Az euroszkeptikus Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) EP-frakció alelnöke a közös valuta kapcsán kiemelte: "nem zárnak ki semmit, ugyanakkor nem lenne kívánatos hirtelen, egyedül kilépni az euróövezetből, nem akarnak ilyesmit tenni".

A választási eredmények alapján "joga és kötelessége" Olaszország kormányzása, és ebben az esetben számos uniós szabályt újra kíván majd tárgyalni.

Salvini emellett kijelentette, hogy nem kíván "minden áron" kormányt alakítani. "Ha a kormányzáshoz olyanokkal kell összeállni, akiket az olaszok elutasítottak a választáson, akkor ki van zárva" - hangoztatta a pártvezér a balközép Demokrata Pártra (PD) utalva. "Soha nem fogok (Matteo) Renzivel kormányozni" - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az 1993-ban életbe lépett Maastrichti Szerződés előtti Európai Közösség egyenlők közössége volt, ezzel szemben "az Európai Unió rombol". "Mi vagyunk az újjáépítői az igazi európai álomnak" - mondta.

A Liga a legerősebb tagja az olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak. A Silvio Berlusconi vezette szövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, a legnagyobb önálló párt azonban a Ligához hasonlóan szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely a voksok több mint 32 százalékát kapta.

Egyik pártnak sincs meg a kellő többsége a kormányzáshoz, a nagyobb pártok ezért jelenleg szövetségeseket keresnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2018.03.13 20:26

@Bahnsteig_Eins:
Lassan de biztosan az EU-ból egy rakás szemétdomb lesz. A bankárok és a politkusok azok, akik ezt tették. Olyanok mint a Matolcsy, Orbán vagy éppen oligarcháik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.13 19:41

Én mindenesetre shortolom az eurót a választások óta, put opcióval felturbózva...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html