A gazdaságkutató hétfőn közzétett adatai szerint a hangulatindex 1,7 pontra csökkent a júniusi 9,9 pontról, ami a tavaly januárban mért 0,9 pont óta a legrosszabb érték. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők enyhe romlásra, 5,0 pontos értékre számítottak. A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

A Sentix június 30. és július 2. között készítette felmérését 1056 befektető részvételével. Az eredmények jól tükrözik, hogy a befektetők és elemzők tartanak a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetését (Brexit) támogatók győzelmével végződött, június 23-i népszavazás gazdasági következményeitől.

Júliusban az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 12 ponttal, mínusz 2,0 pontra zuhant, ami 2014 novembere óta a legrosszabb adat. A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója 9,8 pontról 5,5 pontra esett.

A német gazdasági helyzet megítélése 18,4 pontra romlott az előző havi 20,7 pontról, míg a várakozásoké 7,9 pontról 2,7 pontra esett.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex a tavaly január óta eltelt másfél év alatt tavaly áprilisban állt a legmagasabb szinten, 20,0 ponton, az idén eddig a június volt a csúcstartó, 9,9 ponttal. A januárt leszámítva tavaly minden hónapban kétszámjegyű, idén viszont már csak egyszámjegyű volt az index értéke.

Manfred Hübner, a Sentix igazgatója közleményében rámutatott, bár a piacok az utóbbi napokban felocsúdtak az első sokkból, ez nem teljesen érvényes a gazdasági helyzet megítélésére. A Brexit miatti politikai kockázatok nagy terhet jelentenek, az euróövezeti gazdaság veszélyesen közel került a stagnáláshoz.