Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A neves belgrádi tévé és rádió, a B92 nyomozó programja, az Insider megtudta, hogy az orosz gázt Dél-Európába vezető Déli Áramlat szerbiai szakasza építésének jogát egy szerb-orosz offshore cég szerezheti meg. A svájci Zug város offshore zónájában bejegyzett vállalat ezzel ráteheti a kezét arra az évi 200-500 millió eurós bevételre, amire a szerb kormány a tranzitdíjból számít.

A South Stream Serbia AG tulajdonosa az orosz Gazprom Nyefty, amelynek 51 százaléka van a cégben, és a szerb állami Srbijagas 49 százalékos részesedéssel. Az övék lehet a Déli Áramlat Szerbián átvezető teljes szakaszának építése, és a számláján köthet ki a tranzitdíj.

Klasszikus offshore vállalatról van szó, amelynek Zugban még irodái sincsenek, gyakorlatilag egy postafiókból áll ottani képviselete. Még Mirko Cvetkovics kormánya idején alapították, de a jelenlegi kormány is jóváhagyta a Srbijagas befektetését a cégbe, annak ellenére, hogy Zorana Mihajlovics energiaügyi miniszter az Insidernek nyilatkozva elismerte, nem képesek teljesen ellenőrizni az országhatáron kívüli vállalatot. A miniszter maga is érthetetlennek minősítette, mi szükség van erre a megoldásra, amikor az ilyen helyeken a hasonló vállalkozások egyszerű pénzpumpaként működnek.

Szerbia egyike annak az öt országnak, amelynek területét átszeli a Déli Áramlat, a többiek Magyarország, Bulgária, Szlovénia és Olaszország. A szerbiai szakasz mintegy 400 kilométer hosszú lesz, és a belgrádi az egyetlen kormány, amely engedélyezte, hogy külföldön bejegyzett vállalat építse meg. Dusan Bajatovics, a Srbijagas igazgatója szerint a South Stream Serbia AG csak az alapítók beleegyezése esetén vállalhatja a munkát (amire - már mint a neve is mutatja - létrehozták), és tagadta, hogy a számláján köthetne ki a tranzitdíj, de garanciával erre nem szolgált. Azonban mint a B92 kiderítette, a zugi cég Újvidéken bejegyeztetett egy leányvállatot, amely alapító okirata szerint szabadon és késlekedés nélkül teljes nyereségét átutalhatja külföldre.