"Az évszázad üzlete" - itt az újabb offshore ügy

A Déli Áramlat szerbiai szakaszának építési jogát, amit a belgrádi kormány az évszázad üzletének nevezett, egy offshore vállalat szerezheti meg a tranzitdíjjal együtt.
Barabás T. János, 2013. május 23. csütörtök, 12:14

A neves belgrádi tévé és rádió, a B92 nyomozó programja, az Insider megtudta, hogy az orosz gázt Dél-Európába vezető Déli Áramlat szerbiai szakasza építésének jogát egy szerb-orosz offshore cég szerezheti meg. A svájci Zug város offshore zónájában bejegyzett vállalat ezzel ráteheti a kezét arra az évi 200-500 millió eurós bevételre, amire a szerb kormány a tranzitdíjból számít.

A South Stream Serbia AG tulajdonosa az orosz Gazprom Nyefty, amelynek 51 százaléka van a cégben, és a szerb állami Srbijagas 49 százalékos részesedéssel. Az övék lehet a Déli Áramlat Szerbián átvezető teljes szakaszának építése, és a számláján köthet ki a tranzitdíj.

Klasszikus offshore vállalatról van szó, amelynek Zugban még irodái sincsenek, gyakorlatilag egy postafiókból áll ottani képviselete. Még Mirko Cvetkovics kormánya idején alapították, de a jelenlegi kormány is jóváhagyta a Srbijagas befektetését a cégbe, annak ellenére, hogy Zorana Mihajlovics energiaügyi miniszter az Insidernek nyilatkozva elismerte, nem képesek teljesen ellenőrizni az országhatáron kívüli vállalatot. A miniszter maga is érthetetlennek minősítette, mi szükség van erre a megoldásra, amikor az ilyen helyeken a hasonló vállalkozások egyszerű pénzpumpaként működnek.

Szerbia egyike annak az öt országnak, amelynek területét átszeli a Déli Áramlat, a többiek Magyarország, Bulgária, Szlovénia és Olaszország. A szerbiai szakasz mintegy 400 kilométer hosszú lesz, és a belgrádi az egyetlen kormány, amely engedélyezte, hogy külföldön bejegyzett vállalat építse meg. Dusan Bajatovics, a Srbijagas igazgatója szerint a South Stream Serbia AG csak az alapítók beleegyezése esetén vállalhatja a munkát (amire - már mint a neve is mutatja - létrehozták), és tagadta, hogy a számláján köthetne ki a tranzitdíj, de garanciával erre nem szolgált. Azonban mint a B92 kiderítette, a zugi cég Újvidéken bejegyeztetett egy leányvállatot, amely alapító okirata szerint szabadon és késlekedés nélkül teljes nyereségét átutalhatja külföldre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.23 19:20

Offshorszigeteket bebombázni a tengerekbe!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.05.23 16:17

a gond nem ez, hanem az, hogy a magyarok 5x, azaz ötször annyit fizetnek a földgázért az oroszoknak (nem vicc!) , mint az amerikai piaci földgázár.

ezért mindenképpen szükség van alternatív forrásokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.05.23 12:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html