Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz Gazprom és a kínai állami CNPC vállalat közel áll a 30 évre szóló gázszállítási szerződés aláírásához, miután megállapodtak az árban - Peking 470 dollárt fizet az orosz gáz 1000 köbméteréért kelet-kínai szállításra, ami a határon 360-400 dollárnak felel meg. A Vedomosztyi értesülése szerint az árképzési formula elsősorban a szingapuri olajáron alapulhat.

A Gazprom és a CNPC (China National Petroleum Corp) már 2009-ben aláírtak egy keretszerződést évi közel 70 milliárd köbméter gáz szállításáról 30 éven át, konkrét szerződés aláírására azonban az ár körül kialakult vita miatt nem került sor. Az oroszok az európai árat követelték, Peking azonban nem volt hajlandó többet ígérni 250 dollárnál. Tavaly a legfelső politikai szint közbenjárása után megállapodtak évi 38 milliárd köbméter földgáz szállításáról, amiről a szerződést tavaly év végéig kellett volna aláírni, ez azonban nem történt meg. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller most idén februárra ígéri.

Kína számára a gázt a Gazprom jakutföldi mezőiről szállítanák, amihez 3200 kilométer hosszú vezetéket kell kiépíteni, aminek költségét 36 milliárd dollárra becsülik. Ez az elemzők szerint csak 360-400 dolláros gázárnál kifizetődő a Gazpromnak. Ez nagyjából annyi, amennyiért az oroszok Európának szállítják a gázt, és a kínaiak ennyit fizetnek a türkmén gáz importjáért is. Ráadásul a kínaiak óriási beruházással támogatták annak a 2000 kilométeres vezetéknek a megépítését, amire szükség volt a türkmenisztáni gáz Kínába juttatásához.

Az üzlet a mostani hírek alapján mindkét félnek előnyös. Az oroszok megkapják az általuk eredetileg kívánt árat, az üzlettel diverzifikálják exportjukat, egy új, óriási piacra jutnak be, s ezzel nyomást tudnak gyakorolni az importáló nyugat-európai országokra is. Pekingnek már ezen az áron is megéri az import, mert jelenleg a keleti országrész (ahová az orosz gáz irányulna) gázzal való ellátása 1000 köbméterenként 500-600 dollárjába kerül, ugyanis igénybe kell vennie az igen költséges cseppfolyósított gázt is. A Radio Free Asia úgy tudja, hogy a szállítások 2018-ban indulnak. A Reuters szerint azonban problémát jelenthet, hogy a Gazprom 2014-es költségvetésében nyoma sincs sem a jakutföldi gázmező kiaknázása, sem a gázvezeték építése fedezetének.

Az áttörést valószínűleg segítette, hogy tavaly a hasonlóan évtizeden át húzódó viták után sikerült megállapodniuk abban, hogy a Rosznyefty megkétszerezi olajszállításait a CNPC-nek. A 25 évre szóló szerződés értékét mintegy 270 milliárd dollárra becsülik. Moszkva viszont beadta a derekát, és miután eddig ellenállt jelentős kínai beruházások engedélyezésének, hozzájárult ahhoz, hogy a CNPC 20 százalékos részesedést szerezzen a független Novatek cég úttörő fekete-tengeri gáz-projektjében, amely cseppfolyósított gázt kíván exportálni, elsősorban Kínába.

A Financial Times is úgy értesült, hogy végre küszöbön áll a monstre orosz-kínai üzlet megkötése, bár ők olcsóbb árról tudnak, mint az orosz források. Ugyan Kína számos alternatív forrásból tud már gázhoz jutni, azonban rengetegre van szüksége, ha keleti nagyvárosai rettenetes szennyezést okozó széntüzelését ki akarja váltani, a Gazpromnak a palagáz-forradalom és az európaiaknak az árakra gyakorolt nyomása miatt pedig létkérdés bejutni a világon a leggyorsabban növekvő kínai gázpiacra.