Az export hajtja az európai növekedést

Az eurózóna gazdasága az első negyedhez képest 1 százalékkal, a tavalyi második negyedhez képest 1,9 százalékkal nőtt április és július között, ami négy éve a leggyorsabb bővülés – az Eurostat adataiból kiderül az is, hogy a fogyasztás az előzetes becslésnél kevésbé nőtt.
Kasnyik Márton, 2010. október 6. szerda, 11:30
Fotó:

Az eurózónában a háztartások 0,2 százalékkal fogyasztottak többet, mint az első negyedévben, ami elmarad az első olvasatban 0,5 százalékra taksált eredménytől. Az export azonban 4,3 százalék helyett 4,4 százalékkal bővült.

A beruházások a korábbi 1,8 százalékos előrejelzés helyett 1,5 százalékkal emelkedtek, az import a korábbi 4,4 százalék helyett 4 százalékkal nőtt, a kormányzati kiadások szintje pedig az új adatok szerint változatlanul 0,5 százalékkal nőtt. A készletek változása 0,3 százalékot adott hozzá a régió GDP-növekedéséhez.

Nick Kojucharov, a Goldman Sachs elemzője szerint egyértelműen lassul az európai gazdaság fellendülése az első negyed vége óta, ezért a harmadik negyedévre 0,5 százalékos növekedést vár - akárcsak az Európai Bizottság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.06 11:48

Az erősödő EURO épp most veri agyon az export bővülést és a már így is gyér növekedést - pár hónap múlva meg fog látszani az adatokon is...elöször a hangulatindexek, aztán a megrendelésállomány végül meg a növekedési, munkanélküliségi adatok sinylik meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html