Az export segítette a német növekedést

A német GDP mind negyedéves, mind éves szinten a várt ütemben bővült a tavalyi utolsó negyedévben.
NAPI, 2011. február 24. csütörtök, 09:55
Fotó:

A német GDP 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben az előző háromhónapos periódushoz képest, ami a hetedik egymást követő negyedéves bővülést jelenti, a megelőző három negyedévhez képest azonban lassult a növekedés - írta a Reuters. Éves szinten a várakozásoknak megfelelően 4 százalékkal bővült a német gazdaság.

Elemzők szerint a megrendelés-állomány és a hangulati indexek kedvező alakulása az idei első negyedévben 0,8 és 1 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsítenek Németországban.

A külkereskedelem járult hozzá legnagyobb mértékben 0,7 százalékponttal az emelkedéshez, a belső fogyasztás azonban összességében 0,4 százalékponttal rontotta az adatokat.

Az ország exportja a tavalyi utolsó negyedévben 2,5 százalékkal nőtt éves szinten, szemben a megelőző negyedév 2,3, illetve a várt 1,1 százalékkal. Az import 0,9 százalékos éves szintű bővülése 0,3 százalékponttal lett jobb az előzetes várakozásoknál, azonban egy százalékponttal alacsonyabb a tavalyi harmadik negyedéves emelkedésnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK