Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FBI igazgatója bejelentette: az egyéves nyomozás eredményeinek összegzése után a Szövetségi Nyomozó Iroda nem javasolja a vádemelést Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta ugyanakkor: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos, vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

Ezt derítette ki az FBI

A nyomozás kiderítette, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton több, különböző szervert és több számítógépet használt elektronikus levelezéséhez, de - mint az FBI igazgatója, Comey fogalmazott - "jóllehet, van bizonyíték a titkos információk kezelésére vonatkozó szabályok esetleges megsértésére, álláspontunk szerint egy józan ügyész emiatt nem emelhet vádat".

Comey "rendkívül óvatlannak" nevezte Clintont és munkatársait, de hozzátette, hogy az Egyesült Államokkkal ellenséges hackerek nem férhettek hozzá bizalmas információkhoz. Az FBI vizsgálata arra irányult, hogy vajon Hillary Clinton külügyminiszterként - 2009 és 2013 között - megsértette-e a törvényt, midőn a New York melletti Chappaquában lévő villájából, a magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos ügyek bonyolítására.

Elképesztően sok levelet néztek át

A Szövetségi Nyomozó Iroda több millió elektronikus levelet vizsgált át, kihallgatta Clinton legközelebbi munkatársait, szombaton pedig három és fél órán keresztül hallgatta meg magát Hillary Clintont is. Az ügyre ugyanakkor árnyékot vetett, hogy a múlt hét elején Loretta Lynch igazságügyi miniszter találkozott és magánmegbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, Hillary Clinton férjével, amely megbeszélést aztán Lynch egy aspeni konferencián pénteken sajnálatosnak nevezett, s közölte, hogy a minisztérium az FBI bármilyen ajánlását elfogadja.

A republikánusok várható elnökjelöltje Twitter-üzenetben szögezte le: "A rendszer csaló. Petraeus tábornok ennél sokkal kevesebbért bajba került. Nagyon, nagyon tisztességtelen ez! Szokás szerint téves az ítélet" -fogalmazott Trump.