Az IMF-en múlik az ukrán hitel

A Kijevnek nyújtandó európai gazdasági támogatás folyósításáról annak alapján döntenek, hogy mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az ukrán gazdaság állapotáról készített helyzetértékelése.
MTI, 2014. március 10. hétfő, 17:14
Fotó: Napi.hu

Erről Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter nyilatkozott azután, hogy megérkezett az euróövezeti pénzügyminiszterek (Eurogroup) brüsszeli tanácskozására hétfőn.

A francia pénzügyek irányítója emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság összesen 11 milliárd euró támogatást ígért Ukrajnának. "Ennek az összegnek a folyósítása annak alapján történik, hogy mit tartalmaz az IMF-jelentés, amelyet keddre virradóra hoznak nyilvánosságra" - mondta Pierre Moscovici. Hozzátette: "Az IMF-jelentés alapján már a konkrét összegekről is döntés születhet az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek úgynevezett Ecofin ülésén, kedden".

Március 5-én José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót - 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást - nyújt, emellett Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD).

HOZZÁSZÓLÁSOK