A világ legnagyobb hitelminősítője szerda este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B2"-ről egy fokozattal "B3"-ra rontotta az ukrán szuverén kötvénykötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ha a Moody's innen is tovább rontja az ukrán adósosztályzatot, azzal Ukrajna ennél a cégnél átkerülne a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - kategóriába. Európában jelenleg csak Görögországot tartják nyilván a "Caa/CCC" besorolási sávban a nagy nemzetközi hitelminősítők.

A Moody's a leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: az osztályzatrontás egyik indokául felhozott alacsony szintű gazdaságpolitikai kiszámíthatóság főleg arra utal, hogy Ukrajna gyenge teljesítményt mutatott a korábbi IMF-programok végrehajtásában, jóval több mint egy éve nem tud megállapodni Oroszországgal az importált földgáz áráról, és rögtönzött adminisztratív intézkedéseket foganatosít különösen a devizapiacon.

Aggodalomra okot adó lépések

A gazdasági adatszolgáltatás korábban is gyenge átláthatósága az utóbbi időben még tovább romlott, miután a jegybank felhagyott az esedékessé váló devizaadósság-törlesztésekről szóló negyedéves tájékoztatásokkal. Ez elsősorban az ország ingatag külső likviditási pozíciója miatt ad okot aggodalomra - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint e külső likviditási helyzet is a szerdai leminősítés fő tényezői között szerepel. Ukrajna devizatartaléka az október végén zárult tizenkét hónapban 23 százalékkal 24,8 milliárd dollár körüli szintre zuhant, és ez már csak háromhavi importszámla kiegyenlítésére lenne elegendő. A csökkenés a jegybank árfolyam-stabilizáló célú, ismétlődő devizapiaci beavatkozásainak a következménye.

A Moody's szerint kirívó módon annak ellenére is csökkentek a hivatalos devizatartalékok, hogy Ukrajna az idén többször is fel tudott hajtani finanszírozást a nemzetközi tőkepiacokon. A hitelminősítő szerint nagyon bizonytalan, hogy Ukrajna 2013-ban is meg tudja-e őrizni piaci hozzáférését, pedig jövőre már 8,9 milliárd dollárnyi lejáró szuverén devizatartozás finanszírozásáról kell gondoskodni.

Leminősítés lehet a vége

A Moody's közölte: leminősítés lehet a következménye annak, ha erősödnek a cég aggályai a külső ukrán likviditási pozícióval kapcsolatban, különösen akkor, ha az új IMF-programról szóló, nemrégiben bejelentett tárgyalások nem járnak sikerrel, vagy ha létrejön ugyan az új megállapodás, de végrehajtása ismét kisiklik.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza Ukrajna szerdai leminősítését kommentálva közölte: véleménye szerint a Moody's lépése indokolt, és inkább az a meglepő, hogy az ukrán szuverén befektetési eszközök az elmúlt hetekben milyen jelentős mértékben erősödtek. Ash szerint mindazonáltal ennek oka sokkal inkább a bőséges globális likviditás, semmint "bármi olyasmi, aminek köze lenne Ukrajnához".

A Standard Bank vezető londoni elemzője szerint azonban éppen e globális likviditási bőség negatív mellékhatásaként az ukrán kormány abban a hiedelemben él, hogy elboldogulhat IMF-program nélkül is, vagy legalábbis időnyerésre játszhat. Timothy Ash szerint a szerdai leminősítés remélhetőleg rászorítja az ukrán kormányt az IMF-megállapodás megkötésére, "inkább előbb, semmint később".