Az IMF mentheti meg Ukrajnát - megszorítások lesznek

Az ukrán államkassza üres, de az ország ennek ellenére elkerülheti az államcsődöt a Nemzetközi Valutaalap segítségével - állítja az ideiglenes kijevi kormány pénzügyminisztere. Az ukránok szerinte vállalják az IMF és az EU támogatásának kemény feltételeit.
Napi.hu, 2014. március 6. csütörtök, 12:51
Fotó: Napi.hu

Az ukrán állampapírok nyomás alá kerültek, miután az elmúlt napokban elterjedt, az államadósság átütemezéséről szóló találgatások nem tettek jót a befektetők idegeinek. A pletykák miatt a rövid futamidejű papírok egy dollárjáért már csupán hat centet adtak a piacon - a Reuters adatai szerint. Az ötéves kötvények hitelbiztosítási felára (cds) a héten történelmi csúcsra emelkedett.

Olekszandr Slapak, az ideiglenes kormány pénzügyminisztere igyekezett megnyugtatni a kedélyeket a CNBC-ne adott interjújában. Az államkassza majdnem üres, de a csőd elkerülhető - szögezte le. Ehhez az IMF és az EU segítségére lesz szükség.

Kevesebb is elég

Az új kormány azt követően állt fel, hogy a parlament a népharagnak engedve eltávolította a hatalomból Viktor Janukovics államfőt, akit az emberek felelősnek tartanak azért, hogy a hatalomellenes tüntetések 80 ember halálát követelő vérengzésbe fulladtak. Az ország ideiglenes vezetői az elmúlt napokban azt mondták, hogy Ukrajnának a következő két évben 35 milliárd dollárra lesz szüksége a fizetőképesség megőrzéséhez.

Az ukrán jegybank arany- és devizatartaléka jelenleg 15 milliárd dollár, ami pont annyi, amennyit idén kell az országnak fizetnie adóssága után - mondta Pavel Seremet gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter. Mivel Ukrajna nem maradhat devizatartalék nélkül, legalább 13 milliárd dollár külföldi tőkére van szüksége. Ez nem egészen kéthavi importszámla fedezete - modta a tárcavezető. Az ukrán tartalékszint január végén 17,8 milliárd dollár, 2003 végén 20,4 milliárd dollár volt.

Slapak most cáfolta ezt a kijelentést. Mint mondta: idén 10 milliárd dollár kell a lejáró adósságok törlesztéséhez, jövőre pedig ötmilliárdra lesz szükségük. Ezeket az összegeket úgy kalkulálták, hogy számoltak az orosz gázár emelkedésével a második negyedévtől, továbbá azzal, hogy egyéb befektetések is érkeznek Ukrajnába.

A forrás előteremtéséhez az IMF segítségét akarják igénybe venni. A pénzügyminiszter szerint most nem fog előfordulni az, ami két korábbi IMF-hitel esetén is megtörtént, nevezetesen, hogy a Valutaalap befagyasztja a kölcsön folyósítását, mert Kijev nem teljesíti vállalásait.

Ez egy más ország

A jelenlegi tárgyalási szakaszban az a fő feladat, hogy rendbe tegyék a költségvetés bevételi és kiadási oldalát. Ukrajna forrásai harmadát költi el adósságtörlesztésre, miközben havonta 300-500 millió dollár bevétel hiányzik a büdzséből különböző csalások, leginkább adóelkerülés miatt. A költségvetési deficit nagyobb lesz 2014-ben, mint amit korábban terveztek.

A CNBC riportere rákérdezett arra: mi a biztosíték, hogy a májusi elnökválasztáson induló politikusok tájékoztatják az embereket az ország valós nehézségeiről, és a szavazók vállalják a nemzetközi segítséggel járó kemény feltételeket. Slapak szerint az emberek változást akarnak. Az elmúlt hónapok harcai büszkévé tette őket, új, korrupciómentes társadalmat akarnak építeni. Abban bíznak, hogy a választások nyomán hatalomra kerülő új vezetés az európai elvek alapján irányítja majd az országot. Már csak azért is, mert egy európai nemzet tagjainak tartják magukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK