Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán állampapírok nyomás alá kerültek, miután az elmúlt napokban elterjedt, az államadósság átütemezéséről szóló találgatások nem tettek jót a befektetők idegeinek. A pletykák miatt a rövid futamidejű papírok egy dollárjáért már csupán hat centet adtak a piacon - a Reuters adatai szerint. Az ötéves kötvények hitelbiztosítási felára (cds) a héten történelmi csúcsra emelkedett.

Olekszandr Slapak, az ideiglenes kormány pénzügyminisztere igyekezett megnyugtatni a kedélyeket a CNBC-ne adott interjújában. Az államkassza majdnem üres, de a csőd elkerülhető - szögezte le. Ehhez az IMF és az EU segítségére lesz szükség.

Kevesebb is elég

Az új kormány azt követően állt fel, hogy a parlament a népharagnak engedve eltávolította a hatalomból Viktor Janukovics államfőt, akit az emberek felelősnek tartanak azért, hogy a hatalomellenes tüntetések 80 ember halálát követelő vérengzésbe fulladtak. Az ország ideiglenes vezetői az elmúlt napokban azt mondták, hogy Ukrajnának a következő két évben 35 milliárd dollárra lesz szüksége a fizetőképesség megőrzéséhez.

Az ukrán jegybank arany- és devizatartaléka jelenleg 15 milliárd dollár, ami pont annyi, amennyit idén kell az országnak fizetnie adóssága után - mondta Pavel Seremet gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter. Mivel Ukrajna nem maradhat devizatartalék nélkül, legalább 13 milliárd dollár külföldi tőkére van szüksége. Ez nem egészen kéthavi importszámla fedezete - modta a tárcavezető. Az ukrán tartalékszint január végén 17,8 milliárd dollár, 2003 végén 20,4 milliárd dollár volt.

Slapak most cáfolta ezt a kijelentést. Mint mondta: idén 10 milliárd dollár kell a lejáró adósságok törlesztéséhez, jövőre pedig ötmilliárdra lesz szükségük. Ezeket az összegeket úgy kalkulálták, hogy számoltak az orosz gázár emelkedésével a második negyedévtől, továbbá azzal, hogy egyéb befektetések is érkeznek Ukrajnába.

A forrás előteremtéséhez az IMF segítségét akarják igénybe venni. A pénzügyminiszter szerint most nem fog előfordulni az, ami két korábbi IMF-hitel esetén is megtörtént, nevezetesen, hogy a Valutaalap befagyasztja a kölcsön folyósítását, mert Kijev nem teljesíti vállalásait.

Ez egy más ország

A jelenlegi tárgyalási szakaszban az a fő feladat, hogy rendbe tegyék a költségvetés bevételi és kiadási oldalát. Ukrajna forrásai harmadát költi el adósságtörlesztésre, miközben havonta 300-500 millió dollár bevétel hiányzik a büdzséből különböző csalások, leginkább adóelkerülés miatt. A költségvetési deficit nagyobb lesz 2014-ben, mint amit korábban terveztek.

A CNBC riportere rákérdezett arra: mi a biztosíték, hogy a májusi elnökválasztáson induló politikusok tájékoztatják az embereket az ország valós nehézségeiről, és a szavazók vállalják a nemzetközi segítséggel járó kemény feltételeket. Slapak szerint az emberek változást akarnak. Az elmúlt hónapok harcai büszkévé tette őket, új, korrupciómentes társadalmat akarnak építeni. Abban bíznak, hogy a választások nyomán hatalomra kerülő új vezetés az európai elvek alapján irányítja majd az országot. Már csak azért is, mert egy európai nemzet tagjainak tartják magukat.