Az IMF nekimegy a hitelminősítőknek

Az IMF a hitelminősítők befolyásának mérséklése mellett érvel.
NAPI, 2010. szeptember 30. csütörtök, 12:27
Fotó:

Az eddiginél kisebb súlyt kellene adni a három nagy hitelminősítő intézet értékeléseinek a befektetési döntések meghozatalakor - ajánlja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) féléves pénzügyi stabilitási jelentésében. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy 70 minősítő intézet működik a világon, de csak a Moody's, a Fitch és az S&P képes áttekinteni az egész földgolyót.

A jelentés teljes szövege a jövő héten jelenik meg, de az IMF közzétette néhány megállapítását. Ezek szerint az államadósságok besorolása szándékolatlanul is hozzájárulhat egy ország pénzügyi stabilitásának megerősítéséhez vagy meggyengítéséhez, illetve ennek nyomán tovagyűrűző hatása lehet. Ennek az áll a hátterében, hogy a minősítéseket beépítették különböző befektetési rendszerek szabályai közé, ezért változásuk automatikusan módosítja a befektetések szerkezetét.

Az IMF szerint a döntéshozóknak minél inkább függetleníteniük kellene magukat a hitelminősítők értékeléseitől, és ahol csak lehet érvényben lévő pénzügyi szabályozásokra, a központi bankok fedezetpolitikájára és más ezekhez hasonló tényezőkre kellene fektetniük a hangsúlyt döntések során.

Általánosságban a besorolások meglehetősen pontos előrejelzői annak, mikor várható egy állam fizetésképtelensége, ám pontos ítéletalkotáshoz figyelembe kell venni az országok tartozásainak tőkeösszetételét, a kiadások finanszírozására felhasználóható követelések állományát stb. Ezek segítségével pontosabb hitelbesorolás adható - véli az IMF.

A Valutaalap emellett felszólítja az intézeteket, hogy tegyék átláthatóbbá módszertanukat, és kerüljék tevékenységükben a megengedhetetlen érdekütközéseket. Utóbbiak alatt például az értendő, hogy nem helyénvaló, ha egy hitelminősítő olyan bank papírjait minősíti, amelynek megrendelésére tanácsadóként dolgozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK