Az IMF csütörtöki álláspontja szerint az ECB váratlan kamatcsökkentése segítheti az európai gazdasági növekedést, és enyhíthet a gyengébb gazdaságú országokban tapasztalt deflációs nyomáson.

A valutaalap régóta arra ösztönözte az ECB-t hogy nyújtson olcsó tőkeforrásokat az európai pénzpiacoknak, mert attól féltek, hogy a központi bank tétlensége útját állhatja a gazdaság erősödésének és a munkanélküliség csökkenésének.

Habár az IMF a múltban jelezte, hogy a gyenge tagállami gazdasági alapok miatt az ECB-nek még van mozgástere beavatkozni hagyományos és nem hagyományos pénzpiaci eszközökkel, Gerry Rice nem mondta, hogy most a kamatcsökkentésnél többet kellene tenni. Rice szerint "lépésről lépésre" kell előre haladni.

Rice úgy fogalmazott, az európaiaknak tovább kell haladniuk azon az úton, amin elindultak, és tovább kell dolgozni a válságra adott megoldásukon. Hozzátette: az IMF figyelemmel fogja kísérni egyes eurózónás tagállamokban az infláció alakulását. A szóvivő szerint az IMF a gazdasági növekedés kezdeti jeleit látja, de még erős a növekedéssel szembeni "ellenszél".

Az ECB több gazdasági elemzőt is meglepett, amikor csütörtökön délután 0,5 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát.