BUX
38240

Az IMF segíthet Görögországnak - de nem úgy...

Az eurózóna pénzügyminiszterei megegyeztek abban, hogy országaik „határozott és összehangolt" segítséget nyújtanak Görögországnak az IMF segítségével - írja a Reuters hivatalos forrásra hivatkozva.

NAPI, 2010. február 11. csütörtök, 10:58

A "görög csomagot" az Európai Bizottság fogja összeállítani és koordinálni az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértelmére építve, de nem a valutaalap pénzére alapozva.  Ahhoz, hogy Görögország megkapja a pénzügyi segítséget, további fiskális intézkedések mellett is el kell köteleznie magát - mondta a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő forrás - a miniszterek ugyanis abban is megegyeztek, hogy a szerdai telefonkonferencián történt megegyezés eredményét bizalmasan kezelik.

A forrás ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a miniszterek egyhangúlag ellenezték az IMF-től jövő pénzügyi segítséget.Az osztrák kancellár, Werner Faymann csütörtökön reggel az ORF rádiónak szintén egy IMF bevonásával tervezett, EU országoktól jövő kölcsönre építő kombinált pénzügyi mentőövről beszélt. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez nem támogatás vagy adomány. Ez kamatos hitel, amelyet azért nyújtanak a tagállamok Görögországnak, hogy elkerüljenek olyan pénzpiaci reakciókat és válságot, amelyet már senki sem tud kezelni. Arról azonban még nem tudott nyilatkozni, hogy ezt a mentőakciót miként fogják kivitelezni. Az EU szempontjából fontos, hogy a görög krízis más uniós országra való továbbterjedését megállítsák - tette hozzá.A Reuters szerint a döntés politikai támogatottságát az EU tagországok vezetői a csütörtöki csúcstalálkozón vitatják meg, ahol várhatóan megerősítik a Görögországnak nyújtandó segítség melletti elkötelezettségüket. A támogatással kapcsolatos részletek véglegesítése azonban aligha várható a jövő hétnél előbb.Az eurózóna pénzügyminiszterei a mentőöv részleteit várhatóan a jövő hét hétfői brüsszeli ülésen vitatják meg - írja a Reuters a hírügynökségnek nyilatkozó forrásokra hivatkozva.