Tavaly októberben a pénzügyminisztérium fél százalékponttal 3,5 százalékra, illetve 3,4 százalékra csökkentette a gazdasági növekedés 2017-re, illetve 2018-ra várt ütemét arra hivatkozva, hogy Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) súlyos csapást jelenthet Írország gazdaságára. Az új előrejelzés szerint az ír kormány immár arra számít, hogy idén 4,3 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP).

A brit népszavazás óta két negyedév végleges adatai állnak rendelkezésre, és ezek azt mutatják, hogy a Brexit azonnali hatása a vártnál sokkal gyengébb volt, ami összhangban áll az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és az euróövezeti országokban tapasztalt trenddel - hangoztatta Noonan, hozzátéve, hogy a friss prognózisban szereplő adatok konzervatív forgatókönyvet tükröznek.

Az Európai Unióban 2014 óta Írország gazdasága teljesít legjobban. Az ír központi bank múlt héten kiadott előrejelzésében a három hónapja jósolt 3,3 százalékról 3,5 százalékra emelte a GDP idei növekedésének várható ütemét, 2018-ra pedig 3,0 százalék helyett immár 3,2 százalékos növekedésre számít.

Az optimistább előrejelzést azzal indokolták a szakértők, hogy a fogyasztók jövedelmei és kiadásai várhatóan 0,5 százalékponttal lesznek magasabbak a korábban vártnál. Kevesebb mint 1 százalékos átlaginfláció mellett idén és jövőre is a jövedelmek éves szinten 2,8 százalékkal ugorhatnak meg, ami jelentősen emelné a reáljövedelmeket és ezáltal további lökést adna a gazdasági növekedésnek.

Nagy-Britannia Írország kulcsfontosságú kereskedelemi partnere, és bármely más uniós tagállamnál többet veszíthet a Brexit miatt.

Az ír központi bank legborúlátóbb forgatókönyvében azzal számol, hogy a vám- és nem vámjellegű korlátozások növekedése jelentősen visszavetik az Írország és a Nagy-Britannia közötti kereskedelmet, és Írország GDP-je 3,2 százalékkal csökkenhet tíz év alatt - írja az MTI.