Az írek büntettek a szigorításért

A fő ellenzéki párt, a jobbközép Fine Gael (FG) nyerte meg az írországi parlamenti választásokat az első exit poll-felmérés szerint, de nem sikerült megszereznie az abszolút többséget - írja az MTI.
NAPI, 2011. február 26. szombat, 13:50
Fotó:

Az RTE közszolgálati rádió számára készült szombati felmérés azt mutatja, hogy az FG a szavazatok 36,1 százalékát kapta, ami 1982 novembere óta a párt legjobb eredménye. Ez 72 mandátumot jelent a 166 fős parlamentben, vagyis a pártnak koalícióra kellene lépnie a balközép Munkáspárttal a kormányzás érdekében. Mindamellett az FG gyengébben szerepelt, mint amit több közvélemény-kutató intézet előre jelzett, amelyek több mint 40 százalékos eredményt jósoltak a pártnak.

A kormányzó Fianna Fáil (FF) pártot, amely 14 évig volt hatalomban, a választók - amint az várható volt - megbüntették a súlyos megszorító intézkedések miatt. A párt a szavazatoknak mindössze 15,1 százalékát szerezte meg, ami történetének legrosszabb eredménye, egyben a legnagyobb vereség egy párt számára az 1921-ben függetlenné vált Írország történetében.

Ez az eredmény annál is gyengébb, mint amit a közvélemény-kutatók jósoltak. A leköszönő Brian Cowen kormányfő pártja így mintegy 20 parlamenti mandátumhoz jut, több mint 50-nel kevesebbhez, mint amennyivel eddig rendelkezett.


A Munkáspárt 20,5 százalékot kapott, többet, mint amit a közvélemény-kutatók előre jeleztek. Ez 35 parlamenti mandátumnak felel meg.

A korábban a szeparatista Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet politikai szárnyaként működő Sinn Féin párt - az előrejelzéseknek megfelelően - rendkívül jól szerepelt, 10 százalékot kapott, ami mintegy 15 parlamenti helynek felel meg. A független képviselők a szavazatok 15,5 százalékát nyerték el.


Szinte bizonyos, hogy Írország következő miniszterelnöke a Fine Gael vezetője, az egykori tanár és az ország leghosszabb ideje hivatalban lévő parlamenti képviselője, Enda Kenny lesz.

Az RTE számára készült exit poll hagyományosan pontos képet fest a választások eredményéről, a legutóbbi, 2007-es választásokon készült előrejelzése félszázalékos hibahatáron belül maradt. A pénteki voksolást követően szombat reggel kezdődött meg a szavazatok kézi számlálása, a végeredmény vasárnapra várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.26 15:55

Van egy világválság amibe aztán a kormányok sorra buknak bele (pedig az "okos" Bush tehet róla ) Gyurcsánytól Quaddafiig mindenki megfizet a Bush kormány hülyeségeiért...(persze kellett hozzá azért a saját marhaságuk is )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html