A dpa német hírügynökség értesülései szerint az egyesülési terv hétfőn került az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi WestLB felügyelőtanácsa elé, a bajorországi BayernLB-t felügyelő testülete pedig már a múlt héten tárgyalni kezdett a fúzióról.

A pénzintézetek nem kommentálták a dpa hétfői jelentését.

Németországban nyolc úgynevezett tartományi - a szövetségi államok többségi tulajdonában lévő - bank működik. A válság miatt négy társaság állami segítségre szorult, köztük a WestLB, amelynél az uniós rendelkezések értelmében 2011 végéig tulajdonosváltásra van szükség. Ennek egyik formája lehet a fúzió egy másik tartományi bankkal, például a BayernLB-vel.

A bajor bank 89,75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az MKB-ban. A társaság nyeresége meredeken csökkent az idei második negyedévben, főként a magyarországi érdekeltség miatt. A bedőléssel fenyegető hitelek fedezésére félretett 355 millió euró kétharmadát az MKB romló hitelállománya miatt kellett tartalékolni, a magyarországi bankadó pedig 50 millió euróval terhelheti meg a társaságot 2010 második felében.