A világgazdasági válság hamarabb véget ér, mint néhány hónappal ezelőtt gondolták, de elképzelhető, hogy már most a múlté a recesszió - írja a Reuters az OECD prognózisa alapján. A pénzügyi feltételek a vártnál képest erősebben javultak, ennek köszönhető, hogy a fellendülés erőteljesebb lehet - mondta Jorgen Elmeskov, az OECD vezető közgazdásza.

Az előrejelzések szerint, a harmadik negyedévben az Egyesült Államok és a 16 tagú eurózóna gazdaságai már növekedésnek indultak - USA 1,6, a közös valutát használó európai országok gazdasága 0,3 százalékkal bővülhet. Ezt a negyedik negyedévben rendre 2,4 és 2 százalék követheti. Bár továbbra is visszaesésre számítanak Nagy-Britanniában és Olaszországban, és Japán gazdasága is problémákkal küszködhet a negyedik negyedévben, a G7 országok összesített GDP teljesítménye kedvezőnek tűnik, a harmadik negyedévi 1,2 százalékot 1,7 százalékos tempó követheti.

A jelentés szerint továbbra is szükség lesz a fiskális és monetáris ösztönzőkre - korábban azt gondolták, hogy ideje már kitalálni a kilépési stratégiákat, de a közeljövőben a lassú ütemű növekedés szükségessé teszi a stimulusokat. A monetáris politikát illetően, legalább 2010 közepéig várni kell a szigorítással, de néhány esetben még tovább fenn kell tartani az alacsony kamatlábakat. A fiskális politika esetében a már bejelentett intézkedéseket a kormányoknak végig kell vinniük.