Vlagyimir Putyin új szóval gazdagította az orosz nyelvet, az "offshoretalanítással". Az amerikai mintára megtartott szokásos évértékelő beszédében elfogadhatatlannak minősítette, hogy számtalan vállalat kivonja magát az orosz törvények hatálya alól offshore cégek alapításával. Becslések szerint az orosz nagyvállalatok - köztük államiak - tíz üzletkötése közül kilencet ezek kötnek. Kijelentette, hogy megállapodásra kell jutni az adóparadicsomokkal, hogy felfedjék a náluk működő offshore cégek tevékenységét, tulajdonosait és pénzügyeit.

Számos egyéb gazdasági kérdéssel is foglalkozott az államfő, például utasította a kormányt, dolgozzon ki javaslatokat, amelyek vonzóbbá teszik az országot a külföldi befektetők számára, ezek egyúttal az offshore cégekbe kimentett tőkék hazajöveteléhez is segítenének. Mint mondta, a kormánynak támogatnia kell a privatizációt azzal is, hogy a tőke repatriálása érdekében az orosz tőzsdéken is forgalmazzák az állami vállalatok értékesítésre szánt részvényeit. Putyin szerint az egyik megreformálandó terület az igazságszolgáltatás, például véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a gazdasághoz kapcsolódó büntető perek túlnyomó többsége a gyanúsított elítélésével végződik.

A korrupció elleni harc jegyében felvetette, hogy ellenőrizni kellene a kormánytisztviselők személyes kiadásait és korlátozni külföldi bankbetéteiket és értékpapírjaikat, a döntéshozó helyzetben levők és családtagjaik számára pedig meg kell tiltani külföldi vagyon birtoklását. Emellett felszólítják őket, hogy jelentsék be, milyen tulajdonnal rendelkeznek külföldön, mekkora azok értéke, és milyen jövedelemből vásárolták - írta a The Moscow Times.