A Mexikói-öbölben történt mélytengeri olajszivárgás óta kevesebb amerikai választópolgár tartja Barack Obama elnököt hatékony vezetőnek - derül ki egy közvélemény-kutatásból, melyet az MTI idéz.

Obama hivatali elődje, George Bush népszerűsége hasonlóan csökkent a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után.

Az Opinion Research Corporation cégnek a CNN hírtelevízió megbízásából készített, helyi idő szerint csütörtökön ismertetett felmérése szerint Obamát a válaszadók közel 53 százaléka tartja megbízható és hatékony vezetőnek. Ez az arány hét százalékponttal rosszabb a januárinál.

A cég megjegyezte: az olajkatasztrófa megmutatta, hogy Obama tevékenységének a megítélése az olajszennyezés után ugyanúgy alakult, ahogyan Bush elnöké a Katrina hurrikán után. Bush támogatottsága akkor 10 százalékponttal, 52 százalékra esett vissza.

Obama válságkezelő képességeinek megítélését szintén rontotta az olajszennyeződés: a megkérdezettek 53 százaléka tartottak képesnek ilyen válság kezelésére, jóllehet tavaly még a válaszadók 64 százaléka nyilatkozott így.

Az amerikai elnök általános megítélése lényegében nem változott, a megkérdezettek 50 százaléka támogatta, a januári 51 százalék után.

Ezzel szemben George Bush általános megítélése hat százalékponttal romlott 2005 szeptembere és októbere között, 54 százalékpontról 39 százalékpontra süllyedt.