Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 34 éves koronaherceg az interjúban úgy fogalmazott: "abszolút szükség lenne" a két elnök egyeztetésére és egy új atomegyezmény kimunkálására, de szerinte Teherán "nem akar tárgyalóasztalhoz ülni".

Mohamed bin Szalmán szerint, ha a nemzetközi közösség nem lép fel erőteljesen és határozottan Irán elrettentésére, akkor a helyzet további eszkalálódására lehet számítani, és ez "veszélybe sodorja majd a világ érdekeit". A herceg arra figyelmeztetett: ha a feszültség nem enyhül a térségben, az olajárak az egekbe szöknek majd. "Olyan magas lesz az olaj ára, amit a mi életünkben még nem tapasztaltunk" - hangoztatta.

A Szaúd-Arábia és Irán közötti viszony különösen megromlott az utóbbi hetekben, miután dróntámadás érte az egyik szaúdi olajlétesítményt. A szeptember 14-i támadásért a Teherán támogatását élvező jemeni húszik vállalták a felelősséget, de Washington és Rijád közvetlenül Teheránt tette felelőssé. Haszán Róháni iráni elnök és Mohamed Dzsavád Záríf, a perzsa diplomácia irányítója azonban határozottan cáfolta, hogy országának köze lett volna a támadáshoz.

A CBS televízió műsorában a szaúdi trónörökös azt mondta: reméli, hogy sikerül elkerülni a katonai választ. Egyben hangsúlyozta: egy szaúdi-iráni háborúnak messzemenő, és nemcsak a térséget érintő következményei lennének. "Ebben a térségben található a világ energiahordozóinak 30 százaléka, itt bonyolódik a globális kereskedelem mintegy 20 százaléka, és itt összpontosul a világ bruttó össztermékének (GDP) 4 százaléka" - mondta Szalmán herceg.

Az interjúban nagy teret szenteltek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi rendszerkritikus újságíró 2018 októberében Isztambulban végrehajtott meggyilkolásának. A brutális gyilkosságot egy - a trónörököshöz közel állónak mondott - szaúdi osztag tagjai követték el a királyság isztambuli főkonzulátusának épületében. A csoport két tagja, Szaúd-Al-Kahtáni és Ahmed Asziri a trónörökös tanácsadója volt, és bár őket utólag lemondatták, sajtóértesülések szerint Al-Kahtáni továbbra is Szalmán herceg bizalmasa.

Mohamed bin Szalmán vasárnap este "gyűlöletes bűncselekménynek" nevezte a történteket, és úgy fogalmazott: azért "teljes felelősséget vállal", hiszen gyakorlatilag ő Szaúd-Arábia irányítója, és a gyilkosságot a szaúdi kormányzatnak dolgozó emberek követték el. Tagadta azonban, hogy a gyilkosságot az ő "megrendelésére" követték volna el, és hozzátette: ha bárkinek információja van az ő közvetlen érintettségéről a bűnügyben, akkor azt okvetlenül hozza nyilvánosságra.